Nieuw fietsbrug (voorheen Trambrug)

Participatiegroep Blauwe As

kiest voor Fietsbrug over Kanaal van Bam Noordoost
bbbbASSEN –
Uit de drie ontwerpen voor een fietsbrug over het Kanaal is dat van aannemer BAM Civiel Noord-oost (Zuidbroek), Machinefabriek Rusthoven (Groningen) en ingenieursbureau Delft. als beste uit de bus gekomen qua prijs-kwaliteitsverhouding.Dat werd  maandag door wethouder Henk Matthijsse, die ook uiteenzette hoe en waarom tot het oordeel was gekomen
De ontwerpen werden beoordeeld op grond van een aantal criteria zoals het ontwerp, het inschakelen van lokale MkB’ers bij het bouwen, wat in de toekomst nodig is aan onderhoud en hoeveel mensen, die al geruime tijd geen baan hebben, aangenomen worden.
Het afgelopen jaar heeft de participatiegroep Blauwe As meegedacht over de uitgangspunten van de zes bruggen die er moeten komen.
Ook deze criteria zijn meegenomen in de afweging. Het gaat dan om bijvoorbeeld optimale beleving van het water, toepassing van lichte kleuren en ranke vormen.
De architect van het winnende ontwerp ziet dat een ingetogen fietsbrug die zich niet opdringt maar het zicht op het groen en het water open laat van deze tijd is, maar ook passend in de historische omgeving. Opvallende kenmerk in het ontwerp van de klapbrug is de subtiele, sensorgestuurde LED verlichting in de brugleuningen. Als de brug niet wordt gebruikt, wordt het licht gedimd. Deze wordt feller als er verkeer nadert. Verder zijn de slagbomen in open stand ‘weggewerkt’ en wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen.
Het is de bedoeling dat de werkzaamheden voor de nieuwe brug na de zomer beginnen. Er wordt een tijdelijke fietsbrug geplaatst.