koopmansplein 2007 Harry Haddering

Harry Haddering fietste zonder doping 

bergetappe naar de

Aubisque en wint tien mille voor KiKa

25juli 2007

ASSEN – Assenaar Harry Haddering leverde woensdagmiddag een grote prestatie. Hij had gedaan waar hij ooit van droomde: een etappe meefietsen in de Tour de France. Dat gebeurde op het Koopmansplein, waar voor hem een hometrainer stond opgesteld. Daarop fietste hij de hele berg-etappe naar de Aubisque mee en na ruim zes uur te hebben getrapt ging hij gelijk met de winnaar Rasmussen door de virtuele finishMet deze zege won hij een bedrag van maar liefst tien mille, dat helemaal naar het KiKa Fonds (Kinderen Kankervrij) gaat.

Het grote verschil met de werkelijke bergetappe in de Pyreneeën was dat hij in de loop van de avond niet  hoefde te horen dat hij niet als Rasmussen uit de Tour was genomen door de Rabobazen. Het was een bijzonder evenement dat niet alleen veel belangstelling trok, maar ook de actieve medewerking van medelevende stadgenoten en luiden van elders.

Zo was de bekende Hoogeveense pianist Jan Vayne van de partij die het zelfs tien minuten lang presteerde het niet-piano-an te doen. Ook hij ontkwam er niet aan zijn talenten als wielrenner te demonstreren, ook al had hij volgens eigen zeggen in twintig jaar niet meer op een fiets gezeten.
Tien minuten trappen op de hometrainer zat er echter nog wel in en dat leverde hem niet alleen een beleefd applaus, maar ook vele zweetdruppels op die zijn lange haren extra deden glinsteren.
Eurosport commentator Diederick de Vries presenteerde het Kika Koninginnenrit programma, dat om kwart voor elf, gelijk met de start in de Pyreneeën begon en na zes uur en een kwartier gelijk met de finish eindigde. Ondertussen had Diederick ook voor Sportstudio Jan Postema uit Assen nog even een demo ‘spinning’ gegeven op een hometrainer. Hij werd hierin op de achtergrond bijgestaan door de mannen van Riders for Health, het raceteam van Bertus Folkertsma en de vrijwilligers van de Internationale Jeugdtour Assen.

Vermoeid, maar bijzonder blij dat hij had gehaald, kon Harry Haddering onder luid applaus van de fiets stappen. Hij had een steeds terugkerende droom tot realiteit getransformeerd: een etappe virtueel meefietsen in de Tour en daarmee ook nog eens een aanzienlijk bedrag bijeen te krijgen voor een bijzonder nuttig doel.


Bijdrage: Ineke Heijting  Asser Journaal