2011 Amherst herdenking

Leerlingen Klas 3 MBO Nassau College  organiseerden waardige plechtigheid ter ere Franse parachutisten

ASSEN –  Met als speciale gast mevrouw Jansen, de weduwe van de onlangs overleden overste Jaap Jansen – jarenlang de organisator van de herdenking – werden donderdagochtend de 33 bij de Operatie  Amherst gesneuvelde Franse parachutisten herdacht.

De plechtigheid werd georganiseerd door de leerlingen van  klas 3A VMBO  van het Dr. Nassau College (Penta).

Burgemeester Sicko Heldoorn herinnerde in zijn toespraak aan de betekenis van het initiatief van overste Jaap Jansen om de de landing van de Fransen te blijven herinneren en de gesneuvelden te eren. Hem komt veel dank toe voor de wijze waarop hij vele jaren de  altijd indrukwekkende bijeenkomst bij het monument mede heeft  georganiseerd.

Voor zijn  verdiensten werd hij door de Franse regering benoemd tot Chevalier de la Legion d’Honneur (Ridder in de Orde van het Legioen van  Eer, vergelijkbaar met het ridderschap in de Orde van Oranje Nassau). Mevrouw Jansen richtte zich in het bijzonder tot de leerlingen, die het werk van haar man voortzetten. Zij las een haar uit Frankrijk toegezonden bericht voor dat men  het zeer waardeerde dat de Asser leerlingen de  herdenkingen voor hun rekening hadden genomen.

Directeur C.H. Vreugdenhil  van het Nassau College memoreerde de tijd na de bezetting hoe men in het gezin en bij opa en oma over de oorlogstijd sprak en uitte zijn waardering voor de wijze waarop de leerlingen deze herdenking hebben aangepakt.

Leerlinge Andrea Siebering las hierna een gevoelig gedicht voor dat geschreven was door haar klasgenoot Tom Grotenhuis.

Vervolgens legden mevrouw Jansen en de heer Vreugdenhil  bloemen bij de gedenkstenen langs de Vaart die op het Franse ereterrein zijn aangebracht; zij werden gevolgd door een grote schare leerlingen die elk een roos neerlegden.

Tot slot van de waardig verlopen plechtigheid werden de Marseillaise, het Wilhelmus en de Last Post ten gehore gebracht.

Bijdrage Ineke Heijting

meer foto klik hier