Herdenking 2010

DSC07947

ASSEN – Tijdens de jaarlijkse    4-mei herdenking trok een stoet van ongeveer 300 mensen naar het monument op Het Stadsbroek, dat daar ter ere van tien geëxecuteerde verzetsmensen is opgericht. Tot hen behoorden de Assenaar Hendrik de Ruiter en zijn twee zonen Jacob en Henk. Zij hadden belangrijk verzetswerk gedaan en werden kort voor de bevrijding gearresteerd en in het Asser Huis van Bewaring opgesloten.
Samen met zeven andere gevangenen werden zij op de avond van de elfde april op een legertruck naar de rand van het Asserbos gebracht en daar mede door Nederlandse nazi’s doodgeschoten.
De stille tocht werd voorafgegaan door de gebruikelijke dienst van de Asser Werkgemeenschap van Kerken (AWK.)in de RK kerk aan de Dr. Nassaulaan.

Het hoofd van de stoet, die aan de Hoofdlaan ter hoogte van het openluchttheater werd  geformeerd, werd gevormd door de met zwart omfloerste trommen uitgeruste tamboers van de Mercuriusband.

Daarna volgden de leden van het college van B&W,

raadsleden en de Asser scoutinggroepen en burgers van uiteenlopende leeftijden.

Bij het monument stond het orkest van de Chr. Muziekvereniging Oranje opgesteld,

die om twee minuten voor acht de Last Post liet horen,

het sein voor de twee minuten stilte ter herdenking van de gevallenen in de bezettingstijd

en in het algemeenDSC07954

in de Tweede Wereldoorlog.
Daarna werden kransen gelegd namens de gemeente Assen,  de Stichting 40-45, de Koninklijke Landmacht ,  de Politie Drenthe en van de Vrijmetselaarsloge Moed en Volharding.
Velen uit de stoet legden bloemen bij het bescheiden monument bij het Asserbos.

klik hier voor meer foto’s