2012 30.000 woningen

DSC04241Assen telt door oplevering 65 appartementen van Actium, 30.000 woningen
Wethouder Albert Smit over betekenis woningcorporatie: ”Rijk moet kip met gouden eieren niet slachten!”
ASSEN  – Met de oplevering van 65 appartementen in het complex De Nieuwe Kolk heeft de woningvoorraad van Assen het aantal van 30.000 bereikt. Dat feit werd woensdagmiddag in een ontvangstruimte in De Nieuwe Kolk tijdens een bijeenkomst waarvoor veel belangstelling bestond op gepaste feestelijke wijze gevierd.
Enige ingetogenheid kon geen kwaad, want het is momenteel met de woningbouw uitermate slecht gesteld.  De jaaropbrengst aan nieuwe woningen was afgelopen jaren nog nooit zo schraal en is na 1953 nog nooit zo klein geweest.
De voorzitter van de Raad van bestuur van Actium Albert Smit en woningwethouder – vanwege deze dubbelfunctie binnenkort Actium verlatend – moest het in zijn toespraak hebben over de krimp in de bouw die ook het Noorden treft. Assen maakt daar, kon hij tot zijn genoegen opmerken, een positieve uitzondering op. “Wij zitten nog in de groei en mogen dit jaar zo’n zeshonderd  woningen aaan onze voorraad toevoegen en dat zulllen zeker de laatste niet zijn. Als woningcorporatie kunnen wij een belangrijke taak vervullen, maar dan moeten we niet door het rijk met negatieve maatregelen onder druk worden gezet. Het rijk moet niet de kip met de gouden eieren slachten.”DSC04248
De historicus-planoloog Jan Lagendijk van de gemeente had voordat zijn wethouder aan de praat kwam een korte uiteenzetting gegeven over de geschiedenis van de woningbouw van de stad.
Die begon wat Actium betreft (destijds SWA) in 1908 toen alle huurwoningen aan de woningbouwvereniging behoorden.
De verhouding ligt nu anders. Van de 30,000 woningen op de lijst zijn er 8000 van Actium. Hoewel het inwonertal van Assen nog steeds toeneemt lijkt de voorspelde groei naar 80.000 in 2030 niet meer haalbaar.
Voor directeur Klaas Stol, voor wie het einde aan zijn leiderschap van meer dan een kwart eeuw over de stichting  in zicht is (hij gaat per 1 juli met vervroegd pension) was het  daarom een bijzondere dag.
Hij wees er op dat de 65 sociale huurappartementen in feite een geschenk van de corporatie aan Assen zijn. Dat kon nu nog, maar dat zal in de toekomst vanwege de financiële ontwikkeling niet meer mogelijk zijn.DSC04227
Hij bood de bewoners, die over een mooie en moderne woongelegenheid midden in het centrum beschikken, samen met voorzitter Smit een bank aan, die in de entreehal wordt geplaatst om hen een zitplaats bieden als ze daar even moeten wachten.

Meer foto’s   klik hier