2004 Drents museum

The mysterious bogpeoplebeatrix 003 Koningin opent in gemoedelijke sfeer bijzondere tentoonstelling in Drents Museum
Niet veel publiek, wel ontspannen sfeer bij hoog bezoek waar maar weinig publiciteit om heen hing

ASSEN – Koningin Beatrix opende vrijdagmiddag de tentoonstelling ‘The mysterious bogpeople’ in het Drents Museum. Zij werd verwelkomd door Commissaris van de Koningin R. ter Beek en de burgemeester van Assen, mevrouw D. van As–Kleijwegt. Op de Brink een bescheiden schare toeschouwers die de Majesteit hartelijk ontvingen. Begin van een ontspannen bezoek.
De dienstdoende politieagenten doen hun werk voorbeeldig. Er is veel aandacht besteedt aan beveiliging. In deze tijden moet dat nu eenmaal. De toeschouwers wordt op vriendelijke maar besliste toon gevraagd de weg vrij te houden waar straks de koninklijke wagens langs zullen rijden. De media moesten zich van tevoren aanmelden bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en staan nu op een kluitje naast de ingang van het museum, voorzien van een geelwitte perssticker. Verslaggever Bernd Otter (Dagblad van het Noorden) heeft voor de gelegenheid zijn beste pak uit de kast gehaald. Hij gaat, samen met verslaggevers Leonie Albers en Steven Stegel (RTV Drenthe), mee naar binnen om verslag uit te brengen van het korte bezoek van Hare Majesteit.

beatrix 035De journalist die de aanmeldings-termijn niet heeft gehaald wordt met strenge blik door een inspecteur van politie gecontroleerd op perskaart en aanverwante zaken. Hij mag uiteindelijk doorlopen om zijn foto’s te schieten en wordt vriendelijk onthaald door een dame van de RVD die hem verder geen strobreed in de weg legt.
Zo kan het dus ook en dat geeft de ontspannen sfeer weer, die naast de ingang maar ook op het plantsoen voor het Drents Museum heerst.
Achter de dranghekken staan enige vrouwen met fototoestellen. De persfotografen wordt gevraagd ze een close up van de koningin te mail en. Er ontstaat een vriendelijke interactie tussen de ene en de andere kant. Daartussenin nog steeds de lege en schone oprit voor het Drents Museum.
De mevrouw van de RVD beantwoordt vragen van toeschouwers als “Is Koningin Beatrix in het echt werkelijk een aardig mens ?”. Het antwoord laat zich raden.

Even na vier uur rijdt de AA 95 met daarin Koningin Beatrix de oprit op met daarachter nog een wagen met leden van de hofhouding. De koningin ziet er ontspannen uit als ze de auto uitstapt en hartelijk ontvangen wordt door commissaris van de Koningin, Relus ter Beek met achter hem burgemeester Dineke van As, gekleed in een smaakvolle outfit. De majesteit neemt even de tijd om naar de mensen te zwaaien en zij lacht een moment vriendelijk in de voortdurend klikkende camera’s. Een meisje overhandigt bloemen aan de koningin en daarna gaat het gezelschap naar binnen om de interessante inter-nationale tentoonstelling over de mensen in het veen te bekijken.

Opvallend aan dit koninklijk bezoek is dat er relatief weinig ruchtbaarheid aan is gegeven. Van daaruit is waarschijnlijk het overzichtelijke aantal toeschouwers te verklaren.
Jurjen Sietsema

foto ineke heijting  meer klik hier