Asserbos Robin Hood

 

Meestal beging je niet met een van de mogelijke laatste gemaakte  foto van een voorstelling maar hier staan de spelers allemaal op. Maar helaas de vele vrijwilligers die dit optreden in het Asserbos in het openlucht theater mede  mogelijk maakten zijn net niet in beeld.

ROBIN HOOD IN HET ASSER BOS

Theatergroep “Maria in Campis” speelt in de zomer van 2017 in en om openluchttheater “Tivoli” in Assen een bijzondere versie van het verhaal van “Robin Hood” voor mensen van 10 tot 100 jaar.

Het speelt zich af in de middeleeuwen, maar veel zaken komen ons heden ten dage nog steeds bekend voor. De kloof tussen arm en rijk; machtsmisbruik, vluchtelingenproblematiek, maar bovenal de hunkering naar rechtvaardigheid en o ja: liefde!


Rond 1200 komen we terecht. Het is de tijd van de kruistochten. Palestina en andere religieuze plaatsen moeten worden beschermd of heroverd op de Islamieten. Ook koning Richard Leeuwenhart van Engeland vindt dat hij als goed christen aan de kruistocht moet deelnemen. Zijn tijdelijke (?) plaats-vervanger op de troon wordt zijn broer Prins John. En daarmee begint het verhaal van Robin Hood. En daarmee begint ook de ellende van machtsmisbruik, armoe, dood en verderf. Maar ook de strijd voor het goede, voor het leven, voor de liefde. In het openluchttheater van Assen gaat het publiek meeleven met de avonturen van Robin Hood; met zijn onbezonnen acties; met de twijfels van zijn adviseur Will Scarlett. Maar ook met de wreedheden van de Sheriff van Nottingham en de wellust van Prins John. Grote vraag is: komt het nog goed met Engeland?

De verhalen rond Robin Hood zijn talrijk. Leefde hij in de 12e eeuw? Of was het toch iets later? Het was in elk geval in de middeleeuwen. De vele verhalen zijn in de loop der jaren verder uitgebreid. En op steeds weer een andere wijze verteld. Geen enkele vertelling is dan ook hetzelfde. Een heerlijk vertrekpunt voor regisseurs. Het openluchttheater “Tivoli” in Assen ligt aan de rand van het Asser Bos. Een verhaal als “Robin Hood” past hier perfect. Het natuurlijke decor is er al: bos! Regisseur Bert Rossing heeft het theaterstuk van schrijver Winfred van Buren als uitgangspunt genomen. Van Buren heeft “Robin Hood” geschreven voor openluchttheater “De Kersouwe” in Heeswijk-Dinther. Bert Rossing heeft het grondig bewerkt en geschikt gemaakt voor Drentse bodem. Er zijn types uitgehaald en er zijn types bij ingekomen. Rossing heeft het stuk geschikt gemaakt voor de doelgroep 10 tot 100 jaar. Er zit veel humor in. Een echte zomer-familievoorstelling in het tweede weekend (en misschien derde) van juli 2017.