2003 Monument -Verlicht

Initiatief van oud-officier uit Assen

Oorlogsmonument aan de Vaart wordt door schijnwerpers verlicht 

ASSEN – Het oorlogsmonument aan de Vaart – Balkenweg , opgericht voor de Franse parachutisten die in april ’45 sneuvelden in de strijd voor de bevrijding van een deel van midden-Drenthe, wordt verlicht.

Dat gebeurt op initiatief van twee oud-officieren van de landmacht, onder wie kolonel b.d. J.H.Jansen uit Assen, die het boek Operation Amherst, waarin de geschiedenis van deze parachutisten beschreven is, heeft vertaald.

Overste Jansen en generaal Van Buren zorgden ervoor dat de landelijke vereniging van oud-officieren van Nederlandse krijgsmachtonderdelen een bedrag van 2250 euro ter beschikking stelde, benodigd voor het aanbrengen van vier schijnwerpers.

BIJZONDERE BAND

Gezien de bijzondere band van Assen met de Franse para’s en hun familieleden heeft de gemeente niet alleen toestemming gegeven voor het plaatsen van de spots bij het monument, ook heeft zij toegezegd het onderhoud en de elektriciteitskosten voor haar rekening te nemen. In september zal Essent de verlichting bij het monument aanbrengen. Het energiebedrijf ondersteunt het initiatief door alleen de materiaalkosten in rekening te brengen.