2017 herdenking Operatie Amherst

Vanmorgen  7 April 2017 om tien uur vond bij het Monument voor de Franse Parachutisten de herdenking plaats.  van de operatie Amherst, in de nacht van 7 op 8 april 1945, landen ruim 700 Franse parachutisten op 43 plaatsen in Drenthe.  33 van hem kwamen om het leven.

Bij deze herdenking waren aanwezig  Veteranen Marc Loi & Maurice le Noury.

Sprekers :De burgemeester van Assen de  heer Marco Out,

De directeurs  Dr Nassau College loc Penta  de Heer M den Hollander, Kolonel  Nogrette van de Franse Ambassade, Stichting Herdenking Franse Parachutisten de heer Henk Brink.

De 4 leerlingen  Lucia, Kenar, Manon en Rik Pepijn van Penta lazen een gedicht voor in het Frans en in het Nederlands

Assen – Leerlingen van het Dr. Nassau College herdachten vrijdagochtend de gesneuvelde parachutisten bij het oorlogsmonument aan de Vaart Z.Z. in Assen. Dat deden ze samen met twee veteranen die meededen tijdens de operatie en burgemeester Marco Out.

Het is 7 april 2017 tweeënzeventig jaar geleden dat er door de geallieerden met ‘Operatie Amherst’ werd gestart. In de nacht van 11 op 12 april 1945 werd Assen officieel bevrijdt Duitsers. Om de Franse parachutisten te herdenken die zijn omgekomen bij de operatie is er in 1985 een monument gebouwd. Het monument is geadopteerd door het Dr. Nassau College. De herdenking werd dit jaar georganiseerd door de leerlingen van de Mavo-klas 3A. Bij de herdenking waren dit jaar twee veteranen en hun famillies uit Frankrijk. Ook attaché kolonel Nogrette van de Franse ambassade was aanwezig