2019 Openingsweekend  Sprezzatura

2 juni tot  3 november 2019 schitteren meer dan zeventig Italiaanse meesterwerken in de tentoonstelling Sprezzatura –

Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) van het Drents Museum.

Niet alleen het Drents Museum, maar de hele Asser binnenstad ademt vanaf 2 juni vijf maanden lang Italië. Vaart in Assen organiseert in samenwerking met het Drents Museum en andere betrokkenen in de binnenstad allerlei evenementen en acties, waaronder een feestelijk openingsweekend met de onthulling van de Asser  Rialtobrug.

Programma  openingsweekend  Sprezzatura

Op zondag 2 juni opent de tentoonstelling voor publiek en wordt de Rialtobrug op de Kop van de Vaart onthuld. Vanaf 11.00 uur wordt de binnenstad van Assen met muziek en theater in Italiaanse sferen gebracht:

Diverse activiteiten van 11.00 – 13.00 uur

Puellae Strijkkwartet, Romeo & Julia op Stelten (Straattheater),De Italianen (Straattheater). Locatie: Jacob Cramerplein (ingang Drents Museum)

De processie 13.00 – 13.15 uur

Onder begeleiding van muziek en theater lopen we in processie naar de Rialtobrug: van Jacob Cramerplein (ingang Drents Museum) naar de Kop van de Vaart

Onthulling Asser Rialtobrug van 13.20 -13.50 uur

Activiteiten: Carina Vinke (Operazangeres), Gratis Italiaans ijs

Overige activiteiten

Op zaterdag 1 juni barst de Art Explosion los. Vijftig kunstenaars bieden hier betaalbare kunst, workshops voor jong en oud, boeken, curiosa, eten en drinken, muziek en theater. Ook komt die dag de TT Tocht langs de TT-route van 1925 aan in Assen.

Op zondag 2 juni start de elfde editie van de Asserstadsloop en is het tijd voor verwondering en fantasievolle theatervoorstellingen bij Art of Wonder in de Gouverneurstuin.

Italiaanse aankleding binnenstad

Vandaag is begonnen met het ophangen van rood, wit en groen wasgoed in de straten van de binnenstad. Een deel van het wasgoed is gedoneerd door Sympany, de stichting die het wasgoed ook na de campagne weer recyclet. Ook worden de komende weken diverse gebouwen voorzien van Italiaanse vlaggen, krijgen etalages een Italiaanse aankleding en worden op verschillende plekken in de stad Sprezzatura-banieren opgehangen.

Start bouw Rialtobrug

 

Op 27 mei start Steve Ellis –  in samenwerking met Hout- en constructiebedrijf Drenthen en Faber Pallets de bouw van de Rialtobrug. De raampanelen van de brug zijn ontworpen en gemaakt door leerlingen van het Dr. Nassau College (Penta) met dank aan kunstenaar Pirmin Rengers voor de artistieke begeleiding en ICO Centrum voor Kunst & Cultuur voor de organisatie.

Nieuwe eventcoördinator Vaart in Assen

Nick Steenge is de nieuwe event coördinator van Vaart in Assen. Hij volgt Emil Klok op die de functie tijdelijk vervulde.

Fotos van tentoonstelling    klik hier