2013 Derde oud zuid

ASSEN – Voor de derde keer wordt een serie ‘Struikelstenen’ geplaatst. Dat gebeurt woensdagmiddag 30 oktober in de wijk Oud-Zuid waar ze in het trottoir worden gelegd voor de  huisadressen van de joodse slachtoffers en drie Asser verzetsmensen van het nazibewind in WO II. Het gaat dit keer om 36 struikelstenen voor 15 adressen.

De bedenker, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, zal het leggen van de laatste serie stenen zelf verzorgen met de hulp van mensen van de gemeente. Leerlingen van het Nassau College  zijn bij de steenlegging betrokken en hebben een bijzondere rol bij het onthullen van de stenen. Leerlingen van het Drenthe College, afdeling AKA, helpen bij de ontvangst van de genodigden en verzorgen de catering in de Zuiderkerk.
Tijdens elke steenlegging wordt een In Memoriam uitgesproken, is er passende muziek en staan nabestaanden van de slacht-offers stil bij hun dierbaren.

Op het eerste adres (Beiler-straat 13) wordt de Kaddisj en Jizkor uitgesproken.
Er worden stenen gelegd voor 33 joodse slachtoffers en voor de drie verzetsmensen.

Cornelis Broerse (Oosterhoutstraat  78A), Pieter Tuinstra (Burgemeester Jollesstraat  10A)  en  Geert Willem Kleine (Zuidersingel 1)

Ook deze keer zijn nabestaanden uit het buitenland bij de plechtigheden aanwezig.
De start van de te lopen route vindt plaats is om circa 14:30 uur bij het adres Beilerstraat 13.

Tegen 17:00 uur wordt de laatste steen aan de Zuidersingel ter hoogte van Zuidhaeghe onthuld.

De gemeente Assen steunt het project van de Stichting Struikelstenen Assen, die er naar streeft circa 450 struikelstenen voor Assen in vijf jaar te leggen.

Voor genodigden is er vanaf 13:30 uur een bijeenkomst in de Zuiderkerk.

Daar wordt gesproken door burgemeester  Carry Abbenhues,  de heer Michiel Gerding, provinciaal historicus en Fokke Tuinstra, zoon van de verzetsstrijder Pieter Tuinstra.

Foto’s Ineke Heijting

Op 30 oktober 2013 is de derde serie van 36 stenen onthuld in aanwezigheid van vele nabestaanden en belangstellenden