*Struikelstenen Assen

Stichting ‘Struikelstenen Assen` wil door nazi’s vermoorde Assenaren op bijzondere wijze herdenken

ASSEN – Vijf Assenaren hebben het initiatief genomen tot de oprichting van de Stichting ‘Struikelstenen Assen’. Het doel van de stichting is voor iedere in ’40-’45 door de nazi’s vermoorde Assenaar, ter herdenking een zogenaamde ‘struikelsteen’ te laten maken. Op deze manier wordt met een subtiel gebaar ieder slachtoffer persoonlijk herdacht.

De struikelstenen zijn bedoeld om voorbijgangers figuurlijk te laten struikelen over de namen. ‘Een mens is immers pas vergeten als ook zijn naam vergeten is’ zo wordt gesteld en met zo’n naamsteen blijft de herinnering bestaan.

De kubusvormige steentjes van 10 bij 10 cm worden gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Bovenop het steentje wordt een messing plaatje bevestigd, waarop komt te staan: ‘Hier woonde, gevolgd door de geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden.

In Assen zijn helaas vele slachtoffers te betreuren. Niet alleen bijna alle joodse inwoners, maar ook verzet-strijders en Jehova´s Getuigen. De steentjes worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waar deze mensen gewoond hebben. Voor Assen gaat het om ruim 450 struikelstenen. Per steen zijn de kosten 95 euro. Het bestuur van de stichting bstaande uit Martin Hiemink, Aly Hoekman, Marjory Visser, Yolande Vos en Willem Vugteveen is zich ervan bewust dat dit in totaal veel geld is, maar het moet mogelijk zijn dit bedrag met veler steun bijeen te brengen.

Wie een steen wil adopteren of een persoonlijk passend bedrag wil overmaken kan dit doen op Bankrekening. 1595.66.525 t.n.v. Project Struikelstenen Assen.