Toetertoren Sluis Peelo

Landelijk uniek kunst (en kunstig) werk 2008

Gerenoveerde Sluis Peelo voorzien van Toetertoren die hoogteverschillen in de sluis muzikaal signaleert

ASSEN – Het was vanochtend (donderdag) extra druk bij de gerenoveerde sluis Peelo, want er werd ter gelegenheid van de renovatie van het hele sluisterrein door gedeputeerde Rob Bats een passend kunstwerk onthuld. Dat deed hij in samenwerking met ontwerper Alphons ter Avest van de Toetertoren, zoals het kunstwerk heet.
Net buiten de sluis aan de kant van Marsdijk lag een motor-boot van de provincie aan de steiger uitnodigend te wachten op gedeputeerde en kunstenaar die, eenmaal aan boord, enkele ogenblikken later de sluis binnenvoeren
.
Dat was allemaal vanaf de kant te zien, maar ook in het gerenoveerde sluiswachters huisje vanwege de aanwezigheid van een monitor. De sluisdeuren sloten zich en al heel snel daarna hoorden de toekijkers  de eerste lage tonen ten teken dat het water ging stijgen. De sluis moet een verval van meer dan vijf meter overbruggen, maar dat  gaat toch redelijk vlug, want de volgende  toeter diende zich al spoedig aan en konden schipper en bemanning de sluis op het niveau van het kanaal de boot verlaten.
De reacties van de genodigden, omwonenden en toevallige voorbijgangers waren bemoedigend positief. Er was weinig lawaai, maar de tonen waren toch goed te horen en het  ge-heel past goed in de omgeving.
Gedeputeerde Rob Bats sprak de belangstellenden na de sluisvaart nog even over het belang van goed onderhouden vaarwegen en bood de kunstenaar een mand met streekproducten aan en een doosje scheepsknopen van drop met daar-aan gebonden een mooie foto van de Toetertoren met achterop de naam van de kunstenaar en een uitleg hoe de Toetertoren werkt.

Ook de andere aanwezigen kregen eenzelfde doosje aangeboden.
Direct na de opening waren er al een paar boten die even in de wacht hadden gelegen, die gezamenlijk vanaf de Peelokant de sluis in voeren.
Zo konden ook de andere tonen worden beluisteren. De recreatieschippers kregen van de sluiswachter ook een doosje scheepsknopendrop aangeboden.
Ontwerper Ter Avest zorgde verder nog voor een uitleg over hoe zijn werk tot stand is gekomen.. Toen hij de opdracht kreeg om een kunstwerk bij de sluis te maken kwam hij op het idee deze toren te maken toen hij hoorde dat er geen akoestisch signaal  meer zou gaan klinken als teken van het begin van het schutten.
Dat vond hij wat al te mager en daar-om ontwierp hij vijf toeters, die alle een andere lengte en vorm hebben en een ander geluid voortbrengen. Bij hoog water begint het met een hoge toon met bij elke meter veran-dering een nieuw geluid,  en bij laag water is de toon laag. De toeters hebben een lengte variërend van 2,50 tot 3,20 meter.  De toetertoren zelf is 7m 50 hoog.
De toren is van zandgegoten aluminium, de toeters zijn aan de bin-nenkant glanzend. Door de tijd zal het geheel door de invloed van het weer lichter van kleur worden.
Tijdens de afsluitende drankjes en hapjes waren alle aanwezigen het er over eens: de Sluis Peelo zal het met de Toetertoren bij het straks rijzende aantal recreatievaarders goed doen. Nergens in het land worden zij geconfronteerd met zo’n originele sluisgang.
Daar mag praktisch kunstenaar Alphons ter Avest best een compliment voor krijgen en van het AsserJournaal krijgt hij dat dan ook.
Assen is sinds donderdag 29 mei met recht een echt kunstwerk en kunstig werk rijker geworden.

Bijdrage Ineke Heijting