Lancaster

Woensdagmorgen 20 april 2022

Waren de leerlingen van G3a van Quintus aanwezig zijn bij de herdenking van een bij Anreep neergestorte Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.

Net buiten Assen staat een gedenksteen met daar bovenop een propellerblad. Aan de voet van de steen staat een gedenkplaat met daarop de namen van zeven omgekomen bemanningsleden. Jaarlijks organiseerde het Comité Vrienden van het Lancastermonument een herdenking in oktober – de maand waarin het toestel JB 154 in 1943 neerstortte– maar de leden van het comité raken op leeftijd en hebben gezocht naar een school die de jaarlijkse herdenking zou willen voortzetten.

De school wilde dat graag doen en heeft voor het moment van herdenken gekozen voor de maanden april – mei omdat die periode goed aansluit bij de grote landelijke aandacht voor de thema’s oorlog, vrede en vrijheid.  Om 10.00 uur vertrokken de leerlingen (samen met dhr. Broos, docent geschiedenis) op de fiets naar Anreep.  De herdenking begon om van 10.30 uur

De heer Broos las de namen van de gevallen soldaten.

 

Een van de leerlinge las een gedicht en samen luisterden we naar een lied van soldaat van Oranje. De vader van een van de leerlingen nam ook even het woord en wees de leerlingen op feiten van een oorlog .

Alle leerlingen legden een witte roos bij het monument. Een witte krans werd ook door leerlingen gelegd.

 

Als het weer en het zicht goed is op de Nationale Herdenking 4 mei (zo 17.10-17 30) een Lancaster over het monument vliegen. De vlucht maakt onderdeel uit van de Battle of Britain Memorial Flight waarbij er over verschillende monumenten in Nederland zal worden gevlogen.2022 Lancaster