Schenking Graftrommel

Door de schenking van een graftrommel van het graf van zijn grootouders op de Zuiderbegraafplaats door de heer Hans Kinds, kon vandaag de restauratie van het graf worden voltooid van een van de meest illustere Assenaars van de 19e eeuw, Roelof Hunse. 2-11-2016

noorderbegraafplaats-ineke-heijting-24

Hunse was in 1866 de oprichter en directeur van de N.V. Asser IJzer- en Metaalgieterij, destijds verreweg de grootste werkgever van Assen.

Bij zijn overlijden in 1895 sprak oud-burgemeester van der Feltz: Wij waardeerden in u uw beminnelijke eenvoud en bescheidenheid, uw humaniteit, de welwillendheid waarmee u anderen wilde terzijde staan.

Wars van overdreven eerzucht, die in de woelige tijd waarin u leefde zovelen het hoofd op hol dreigt te brengen, trad u terug waar men u op de voorgrond wilde dringen; een kandidatuur voor de gemeenteraad hebt u steeds van de hand gewezen.

Humaan werkgever en patroon, welwillend en verstandig raadgever voor zovelen als uw raad en hulp inriepen, u hebt velen gediend en zult blijven leven in de herinnering van velen, ook in de mijne.

Vaarwel! Mooi gesproken door de baron, maar het graf was in 2013 weinig meer dan een ruïne en de naamplaten hingen in stukken met waslijn aan het hek….

.
De geschiedenis van Assen als hoofdstad van onze provincie is relatief jong, maar mensen als Hunse, als stuwende kracht, verdienen het in onze herinnering te blijven!