2016 Amherst

Saluut 94-jarige Franse ex-para aan gesneuvelde oorlogskameraden

Bij het Amherst-monument aan de Vaart ZZ in Assen was vrijdagmorgen de jaarlijkse herdenking van de 33 Franse SAS parachutisten, die in april 1945 om het leven kwamen tijdens Operatie Amherst. 2016 © Gerrit Mennink

De in totaal 700 Franse para’s werden destijds gedropt boven Drenthe om zo de weg vrij te maken voor een offensief van de geallieerden tegen de Duitsers.

Tijdens de herdenking vrijdag was een van hen aanwezig, de inmiddels 94-jarige Maurice le Noury. Hij vocht in april ’45 bij Spier en zei blij te zijn weer even terug te kunnen zijn in Assen. Vorig jaar werd hij nog bijgestaan door vijf andere oorlogskameraden, maar die zijn of niet meer in staat om te reizen of inmiddels overleden.

Ook bij de ceremonie aan de Vaart aanwezig waren een aantal Nederlandse veteranen en leerlingen van het Dr. Nassau College uit Assen. De school heeft het Amherst-monument geadopteerd en organiseert elk jaar de herdenking. Burgemeester Marco Out legde de krans, waarna Maurice le Noury een indrukwekkend saluut bracht aan zijn  gesneuvelde landgenoten.