2004 Lancaster

2004 Lancaster Monument dankzij RAF weer nieuwe propeller

ASSEN/Anreep – Op het monument van de neergestorte Lancaster in Anreep werd maandagochtend een nieuwe propeller geplaatst door mensen van de firma Engberts uit Assen. Dit ter gelegenheid van de bijeenkomst op 5 mei.

De propeller is afkomstig uit Engeland en door de Royal Air Force voor dit monument ter beschikking gesteld.

De vorige propeller werd enkele dagen voor de herdenking op 23 oktober met geweld van het monument losgerukt

‘Dat hij moge branden in de hel’, werd destijds opgemerkt door een gepensioneerde RAF onderofficier, een veteraan uit de tweede wereldoorlog, die zeer verontwaardigd was over deze laffe en respectloze daad.

De geplaatste nieuwe propeller wordt op 5 mei officieel overgedragen aan de stichting die zich bezig houdt met het instandhouden van de herdenking van de in 1943 neergestorte bommenwerper. Bij deze crash kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven.

LAATSTE RUSTPLAATS

Zij vonden hun laatste rustplaats op het gedeelte van de Zuiderbegraafplaats in Assen, dat valt onder Oorlogsgraven van het Gemenebest.

Op  5 mei zal ook de Stichting Keep Them Rolling aanwezig zijn met maar liefst 20 oude voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De Mercuriusband zal de ceremonie muzikaal ondersteunen.

Spectaculair wordt de fly-past van de nog enige vliegende Lancaster bommenwerper in Europa (de andere is in Canada),  die op zal stijgen in Engeland (Coningsby) om vervolgens een low-pass te maken over het monument om daarmee de gevallen kameraden te herdenken. De Lancaster vliegt vervolgens door naar vliegveld Eelde en maakt daar een landing.

 Foto: Egbert Prent