Brandweer 250 jaar

Negentig brandweerwagens op bezoek   Opvallende rijdende rode   vloot door Assen.

 

ASSEN – Ze komen (gelukkig) niet elke dag op de weg, want dan is er wat aan de hand. Maar zaterdag waren ze bij de vleet te zien zonder dat er melding van een brand of verkeersongeluk was geweest. Zo’n negentig brandweerwagens uit het hele land waren naar Assen gekomen om nog wat extra luister bij te zetten aan het  250-jarig bestaan van de Asser Brandweer.
In Assen wordt organisatorisch nergens tegenop gezien en de ontvangst van zo’n niet alledaags aantal voertuigen van allerlei aard en leeftijd leverde dus geen enkele moeilijkheid op.  De grote ruimte van het kazernecomplex aan de Vaart was een uitermate geschikte plaats om de wagens op te stellen en vandaar om half twee te laten vertrekken. Dat gebeurde in drie groepen, want de bedoeling was meer delen van Assen bezoek te laten krijgen van de kleurige parade. Langs verschillende wegen bereikten ze de Havenkade, waar ze ter bezichtiging konden worden opgesteld. Van die gelegenheid werd een goed gebruik gemaakt door zowel het oudere publiek als de jeugd.

Pronkstuk van de verzameling was een grote uit de VS geïmporteerde brandweerwagen, die een reddingsladder van dertig meter omhoog kon brengen. Deze kwam van wel heel ver, en genoot extra belangstelling, maar de aandacht voor wagens uit de eigen regio en verder weg gelegen plaatsen was niet veel minder.
Er kwamen er uit Enkhuizen en Limburg, maar ook uit Duitsland en dat gaf de brandweerlui, die massaal waren opgekomen, de gelegenheid in Europese sfeer kennis met elkaar te maken. Menig brandweerman moest zijn verhaal aan nieuwsgierige burgers – kinderen niet in het minst – vertellen over de historie van een geheel opgeknapte wagen. Vooral de brandweerauto uit Veenhuizen was daarbij favoriet en opvallend door de gele leren pakken waarin de bemanning als vroeger gestoken was.
Het was een gezellige boel op de Havenkade, waar een muziekkorps welklinkende geluiden liet horen en de kinderen zich konden vermaken op een springkussen en met andere zaken.
Voor de ouderen maar ook voor de jeugd kwamen daar nog vele sterke verhalen bij uit de mond van de brandweerlieden, die zich op dit gebied gemakkelijk kunnen meten met de gemid delde Nederlandse hengelaar.

Bijdrage Ineke Heijting