Meisje van Yde

 komt tot leven tijdens Nationale Museumweek

Onthulling op 4 april op De Kop van de Vaart

Tweeduizend jaar na haar dood, komt het Meisje van Yde vanaf 4 april weer tot leven in Assen. Tijdens de Nationale Museumweek is zij te bewonderen op de Kop van de Vaart. Een gouden hologram brengt ons naar het begin van onze jaartelling toen het Meisje van Yde leefde in de omgeving van wat we nu Drenthe noemen. Het Meisje van Yde is één van de drie ‘Gouden Pronkstukken’ tijdens de Museumweek.

Zestien lentes jong was ze nog maar, ongeveer 1,40 m lang en ze had blond haar. Bijna tweeduizend jaar lag ze in het veen bij het dorp Yde, tot in mei 1897 twee arbeiders haar vonden en van schrik de benen namen. Dagen later werden de meeste lichaamsdelen en fragmenten van een mantel uit het veen gebaggerd. Helaas hoorden omwonenden ook van de ontdekking: ze namen stiekem bijna alle tanden mee en trokken het haar van het meisje los. Het Meisje van Yde is het hele jaar te zien in onze vaste opstelling.

Tijdens de derde Nationale Museumweek die plaats vindt van 3 t/m 9 april, staat heel Nederland in het teken van onze musea, onze kunst en ons erfgoed. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Drie ervan worden uitvergroot tot indrukwekkend en confronterend formaat waardoor niemand meer om “Ons Echte Goud” heen kan. De officiële opening van de Nationale Museumweek is in Dordrecht met de onthulling van de gouden Letterkast op zondag 2 april; op donderdag 6 april wordt in Helmond nog de gouden Ploeger onthuld.

Over Nationale Museumweek
De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met onze kunst en ons erfgoed, met ons aller museumschatten: ons échte goud!  Het beoogde resultaat is een sterkere reputatie van musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek.