*Assen 750 -200

Deel college op de tandem voorrijders 

 

Fietstocht langs 15 historische plekken van Assen voor velen een prettige belevenis


ASSEN – Als niet publieks- maar wel deelnemersgericht sluitstuk van het Handel- en Transport-weekend stapten burgemeester Heldoorn, de wethouders Jaap Kuin en Chris de Wal almede plv.gemeentesecretaris Jan Dirk Nijkamp zondagmiddag op de FIETS, het meest gebruikte en milieuvriendelijkste transportmiddel ter wereld.
Het ging in dit geval om antieke tandems, passend bij de tocht die er op moest worden gemaakt, een rit van 35 kilometer langs vijftien historische plekken van de stad.


Er was meer aangepast, want de heren verschenen in kledij die recht deed aan een verleden van meer dan honderd jaar. Op een tandem fietsen is geen alledaags werk en daarom moest het kwartet bestuurders  eerst even oefenen en dat gebeurde op het stadsplateau op de Kop van de Vaart, voor de passerende burgers en geïnteresseerde toerrijders.                                         Een gebeuren om even bij stil te staan.

De heren hadden als taak als voorrijders te dienen voor wat de organisatoren hoopten een lange stoet van fietsers die de tocht ook wel wilden maken
Met als officieel vertrekpunt de Kop van de Vaart ging het naar de twee-de locatie, waar voorafgaande aan de opening van de route de TT blues ten gehore werd gebracht.
Daarna sprak wethouder Chris de Wal een kort begroetingswoord en liep met de burgemeester naar het informatiepaneel om dat samen te onthullen door de historische vlag die er over gespannen was weg te trekken.

Vervolgens fietsten ze naar een paneel op de Brink, waar de eerste van de vijf geplande acts  te beleven viel: een  verteller  die het verhaal van De Kat van Maria in Campis enthousiast voordroeg.

Het leuke verhaal ging echter aan de meeste meegekomen fietsers voorbij omdat er geen geluidsinstallatie was, die het omgevingsrumoer had kunnen overstemmen.
Het gezelschap trok opgewekt verder en kwam met aan de achter-wielen een lange sliert van fietsers via de Vaart NZ en de Slinge in het Lariksbos, waar even een bezoek werd gebracht aan de fraaie neder-zetting (uit 1912) Huize Lariks.

 Daar werd in de havezatelijke tuin gastvrij gelegenheid  gegeven om even te recupereren en een blik te werpen op een mini-TT expositie met motoren van oud-grasbaancoureur Cor Bekkenkamp, die zoals tot veler verbazing bleek, over een collectie van zeventig historische motoren beschikt.

Het gezelschap trok van hier verder maar liet na enige tijd het volgen van de hele route aan de geroutineerde fietstoeristen over, de naar eigen waarneming van de verslaggeefster van het AsserJournaal en die van anderen heel positief waren over de ‘inhoud’ van de route. Interessant en de moeite waard, was veler mening.

Bijdrage Ineke Heijting