Westerbrink 2008

 

Echte Schoonebekers grazen tien dagen lang om het grasveld te onderhouden

ASSEN
– Het terrein voor het provinciehuis de Westerbrink wordt voor een periode van rond tien dagen begrazen door een kudde van 250 schapen. Zij worden overdag begeleid door een herder (Bouke Arends) en twee honden (bordercollies). ’s Avonds en ’s nachts wordt de kudde bijeengehouden door een tijdelijk hek.
Deze manier van onderhoud is een experiment en vervangt het periodieke onderhoud met gemotoriseerde maaiers dat voor juni gebruikelijk is. De provincie probeert sinds zo’n tien jaar haar terreinen op ecologisch verantwoorde manier te onderhouden. Hierin past een terughoudend maaibeleid. De Westerbrink wordt maximaal twee maal per jaar gemaaid.

Deze wijze van beperkt maaien vergroot echter de verschraling van het veld en geeft een grotere variatie in de vegetatie. Daardoor ontstaat een natuurlijker beeld.
Tot nu toe gebeurde dit maaien met tractoren en maaimachines maar nu gaan bij wijze van experiment  Schoonebekers het  graas-werk doen. Afgezien van het idyllische en typisch Drenthe gezicht is het grote voordeel dat de grond hierdoor exact wordt gekort en bemest. Hierdoor neemt de variatie in plantengroei nog meer toe.
Op vrijdag de dertiende worden de schapen geschoren. Deze activiteit maakt deel uit van het normale verzorgingspatroon van de kudde en neemt praktisch de hele dag in beslag.
Bijdrage Ineke Heijting

 

meer foto’s klik hier