het Witterveld

De gemeente Assen heeft ervoor gekozen om de landjes in Marsdijk te laten begrazen door schapen omdat dit natte en drassige gebied moeilijk te onderhouden is. Machines maken vaak dikke sporen die in het verleden regelmatig hebben geleid tot klachten bij de Gemeente Assen. Door dit gebied door schapen te laten begrazen kan het veel positieve effecten hebben op de vegetatie. De schapen kunnen door het hele gebied komen en richten geen schade aan. De natuur krijgt meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen tot bloemrijke graslanden dat weer leidt tot meer vogels, insecten, amfibieën en reptielen.

Behalve het nut van de stadsbegrazing voor de groenvoorziening heeft de schaapskudde ook een educatieve en toeristische meerwaarde. Prachtige plaatjes van de herder met zijn honden die de schapen aanstuurt van Loon tot over de fietsbrug van Marsdijk naar de landjes. Menig bewoner van Marsdijk staat ‘s morgens en aan het einde van de middag de schaapskudde op te wachten met de fotocamera in de hand. Zo komt de natuur wel erg dichtbij.
De landjes in Marsdijk
De schaapskudde kunt u vinden op de Landjes van Marsdijk van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur. Het seizoen loopt van 15 april tot en met 1 november. De schapen lopen onder begeleiding van een van onze herders van Landschapsbeheer het Witterveld. In de weekenden en avonden staan de schapen in een raster bij Loon.De stadsbegrazing loopt rond 250 tot 350 Heideschapen en kruisingen.

U kunt ons volgen op twitter of Facebook onder de naam StadsbegrazingAssen,