2013 Else Sluijters

Else Sluijters werd geboren op 25 juli 1950. Ze was een kleindochter van de bekende kunstschilder Jan Sluijters.

Al jong trouwde ze met Marco Gerritsen. Samen met haar man belandde ze in het Drentse Oranje. Marco, Else en hun drie zoons woonden naast de school. Else gaf daar les in de onderbouw en Marco nam de hoogste klassen voor zijn rekening.

In 1981 ging Else aan de slag in het Drents Museum. Ze zette er de afdeling educatie op en zou uiteindelijk 32 jaar bij het museum werken.
Else was enorm creatief. Tekenen, schilderen, prachtige creaties maken op de naaimachine: ze kon het allemaal.

Else maakte niet alleen kleding, ze verzamelde ook -vooral historische- kledingstukken. Die zette ze in tijdens educatieve projecten en ze gaf er shows mee.
Voor de shows had ze af en toe extra kledingstukken en accessoires nodig. Ze leende die bij de Asser kostuumverhuur S.T.A.P. van Louis Scheffer en Albert Kool. Het klikte zo goed tussen Else en de heren, dat er een jarenlange, intensieve samenwerking zou volgen.

In 1999 werd in het Drents Museum de show ‘200 jaar bruidsmode’, gegeven. Dat was de eerste gezamenlijke show. Daarna volgde al snel een hele grote show: de jubileumshow waarin gevierd werd dat Kostuumcentrale S.T.A.P. Drenthe tien jaar bestond. In vliegende vaart timmerden Else, Louis en Albert vervolgens verschillende themashows in elkaar, zoals ‘1000 jaar mode’ en ‘Jong!’ over jongerencultuur van 1950 tot nu. Ook kropen Louis en Else steeds vaker achter de naaimachine om prachtige replica’s te maken van -vooral vorstelijke- kostuums.
In 2008 werd de Stichting Oud-Oranje opgericht. De stichting sloeg al snel de vleugels uit. De vraag naar shows op locatie was en is nog altijd groot. Dit jaar gaan we -hopelijk- zelfs een show geven in Duitsland!

Else kunnen we gerust de moeder van Oud-Oranje noemen. Ze vormde jarenlang met Louis en Albert een ‘dreamteam’.
Begin maart 2013 overleed ze plotseling. Veel Oud-Oranje-vrijwilligers weten dat nog als de dag van gister. In de advertentie die we in de krant plaatsten, schreven we: ‘plotseling is de wereld een kleur kwijtgeraakt.’ Else was namelijk altijd in het paars gekleed. En moest ze eens een historisch kostuum aan waarin geen paars te vinden was, dan zorgde ze ervoor dat die kleur in haar onderkleding zat. Of ze naaide ergens een paarse voering in.
Ook al is ze inmiddels zeven jaar niet meer bij ons; we missen haar kennis, enthousiasme en gedrevenheid nog altijd. Met trots showen we de vele prachtige kostuums die ze achterliet!

dit las ik bij oud oranje op hun face book

heb haar ook veele keren ontmoet  ga in mijn archief aan foto’s zoeken naar foto’s van haar .