2007 Toespraak Ghislaine

voor de leerlingen van Nassau college en de inwoners van Assen.

Jullie zijn hier, elk jaar om onze verwanten, gesneuveld op jullie Nederlandse bodem te eren en ik dank jullie eerst persoonlijk, maar ook namens onze 2 parachutisten SAS ,ook dit jaar aanwezig ondanks hun hoge leeftijd. Ze hebben weer de lange reis gemaakt om eerbewijs te tonen aan hun kameraden. Ik dank jullie ook namens onze Vereniging van Familieleden van de Parachutisten SAS.

Het is heel wat jaren geleden dat mannen, van de ene dag op de ander, hun familie, hun vrienden, hun werk hebben verlaten om dienst te doen onder de kleuren van onze Franse vlag, met het doel ons land te bevrijden van de vijandelijke invasie. Zij wisten dat op een dag, onder kogelgeluid, explosie van granaten hun leven zou kunnen eindigen op het slagveld. Zij wisten dat velen niet terug zouden komen, maar ze hebben met dapperheid hun taak uitgevoerd. Deze mannen wisten niet dat ze gedropt zouden worden hier op jullie grond.

Vóór dit alles, toen de rust nog heerste op ons platteland en in onze Franse steden, was Nederland voor hen het land van de klompen, van de tulpen en de molens. Een landschap zoals op ansichtkaarten.

Hun toekomst is anders verlopen, zij hebben kennis gemaakt met jullie land onder kogelregen, met destructie, het geluid van bombardementen en kanonnen…. en 33 Franse parachutisten verloren hun leven… ver van hun familie, van hun kinderen, hun vader en moeder, ver van hun vaderland. Zij hebben hun leven gegeven zodat een ieder van ons zou kunnen leven in Landen van Vrijheid.

Ik wil in het byzonder de leerlingen van het Nassaucollege, die elk jaar present zijn en die samen met de docenten en de Directeur dit Gedenk monument, opgedragen aan onze Parachutisten SAS onderhouden, van harte bedanken

Leerlingen van het Nassaucollege, door jullie inzet voor dit Gedenkmonument, wij van Frankrijk weten, dat zelfs als wij niet elk jaar hier naar toe kunnen komen, wij op jullie kunnen rekenen, om onze Para’s gestorven op jullie grond te eren zodat ze nooit vergeten zullen worden…. We zijn trots op jullie, zoals jullie docenten het ook moeten zijn, maar vooral wees trots op jezelf voor wat jullie hier doen JULLIE ALLEMAAL hartelijk dank. Ghislaine Campan, nichtje van de Parachutist ClAUDIUS CAMPAN gesneuveld in Spier op 11 april l945.