2019 Amherst-monument

Franse oorlogshelden herdacht bij het Amherst-monument

De jaarlijkse herdenking bij het Amherst-monument aan de Vaart ZZ werd vrijdagochtend bezocht door een aantal  familieleden van de zevenhonderd Franse parachutisten die in april 1945 in Drenthe landden in het kader van Operatie Amherst. Tijdens deze operatie kwamen 33 Franse strijders om het leven.

Namens de gemeente Assen was wethouder Roald Leemrijse bij de herdenking aanwezig, evenals de militair attaché van de Franse parachutisten kolonel Sylvain Nogette. Henk Brink en mevrouw Jansen  van Stichting herdenking Parachutisten, Menno Hollander dir Nassau college lokatie Penta , Association fam parachutistes SAS madame Laude Jacieret madameArianne Lipkowski, Luchtmobiele brigade Johan Willem Friso Kaserne. 

 

 

Vier Leerlingen van het Dr. Nassau College Penta lazen een gedicht voor.

 

Na twee minuten stilte werden er bloemen gelegd bij het monument, dat geadopteerd is door het Dr. Nassau College.

 

Verschillende Nederlandse veteranen maakten ook hun opwachting.

Afnemende gezondheid
De familieleden zijn in Nederland op uitnodiging van de stichting Herdenking Franse Parachutisten.  De Franse militairen landden vlak voor de bevrijding in bezet gebied om de route voorde oprukkende Canadese en Poolse bevrijders voor te bereiden. Tot vorig jaar waren er nog Amherst-veteranen bij de jaarlijkse herdenkingen in Drenthe aanwezig. Vanwege ouderdom en afnemende gezondheid is dat nu niet meer mogelijk.

Eerder dit jaar overleed de Franse SAS-parachutist Maurice le Noury op 97-jarige leeftijd. Hij was vaak aanwezig bij de herdenking ter ere van zijn 33 omgekomen strijdmakkers. Le Noury was er trots op, dat hij een steentje had mogen bijdragen aan de bevrijding van Europa.