TT Poëzie 18-5-2007

Aardig initiatief passend afgerond Wethouder Chr. De Wal biedt bescheiden kampioen Egbert eerste bundel aan
ASSEN –  Een bijzonder aardig initiatief kreeg vrijdagmiddag zijn bekroning in de  overhandiging van de eerste bundel TT Poëzie aan TT kampioen Egbert Streuer.

Dat gebeurde door cultuurwethouder Chr. De Wal bij een passende locatie, het drie jaar geleden opgerichte TT Monument voor het Gerechtsgebouw aan de Brinkstraat.
Stadsdichter Erik Harteveld was de regisseur van het gebeuren. Daar had hij recht op, want de stadsdichter zelf had het initiatief genomen tot het te wapen roepen van het regionale  dichtersvolkje om de TT uit de karakterisering van lawaai, bier en plat volksvermaak te halen.
“Nu eens geen wandeling door een stil natuurgebied door inspiratie opdoende letterbeschouwers, die daarna traditioneel klinkend werk afscheiden, maar een achtergrond van de realiteit die het TT Circuit al jarenlang de hele wereld van de motorsport biedt”.  Het leek een beetje op vloeken in de kerk, maar dat is  meegevallen. De uitnodiging om de sfeer van olie, uitlaatgassen en veel decibellen op te snuiven werd breed aangenomen en het resultaat was vrijdagmiddag zeer meetbaar.

Egbert Streuer, de populaire Drentse zijspanwereldkampioen kreeg uit handen van een opgewekte wethouder een uniek boekwerkje dat gedichten van een meer dan gemiddelde kwaliteit bevatte, soms emoti-oneel en soms humoristisch van in-houd, maar altijd passend en voldoend aan de idee de TT en alles wat daar omheen zweeft literair door te laten dringend tot een breder pu-bliek dan tot nog toe heeft bestaan.

Tien dichters waren naar het monument gekomen om hun eigen werk zonder schroom en vaak met passie voor te dragen. Dat werd aangehoord door een belangstellend publiek, dat even te voren het uitbundige geraas van voorbijgaande militaire voortuigen had meegemaakt.
Gerard Nijenhuis opende de rij heel toepasselijk met een  gedicht over Egbert Streuer en verder kwamen aan het woord


Egbert Hovenkamp (met Hee Herman), Geerd Loman (De Coureur), Suze Sanders (met Middenstreek 5, haar vroegere huis dat nu bewoond wordt door Egbert), Willem Jan van Dijk (TT 1937),  Nicollette Leenstra (Koningsdrama 500 cc),  Gijsje Grams-ma (Dichter op TT),  Arjen Nolles (TT-The day after),  Rense Sink-graven (Dubbel TT), Ane Doorbos (Jef Joek), Tjitse Hofman (TT) en als laatste Erik Harteveld zelf.
Onder de aanwezigen bevonden  zich Jaap Timmer (die zich als nog steeds Mr.TT waarderend uitliet over het initiatief), de directeur van de Stichting TT Circuit G.Oosterbaan en een zeer bescheiden aantal raadsleden.  Alleen Laura Punt (GroenLinks), Luc Rengers (PvdA), Frank Duut (VVD), Egbert  Prent en Cees Boonzaaijer (Plop) hadden de moeite genomen de aan alle raadsleden gerichte uitnodiging te accepteren. De motorsport wordt door de volksvertegenwoordigers opvallend schaars beoefend

 

 

 

 

 

 

 

Meer foto’s klik hier