Mischa van Huijstee

ASSEN – Een kaalslag voor de poëzie. Zo omschrijft de laatste stadsdichter van Assen Mischa van Huijstee uit Smilde het besluit van de gemeente om definitief te stoppen met het stadsdichterschap in de provinciehoofdstad.
“De poëzie is in de kunst al een ondergeschoven kindje en het stadsdichterschap was juist een mooie manier om de poëzie te promoten,” aldus Van Huijstee.
Assen neemt donderdag definitief afscheid van het fenomeen stadsdichter. Dat gebeurt na zes jaar en drie stadsdichters. De eerste stadsdichter die in 2006 begon was Erik Harteveld, daarna kwam Egbert Hovenkamp II en Mischa van Huijstee sluit de rij als laatste stadsdichter.
Van Huijstee schreef zo’n 120 stadsgedichten in zijn periode als stadsdichter van Assen. En hij vindt hij jammer dat hij nu moet stoppen omdat de stad hem na twee jaar nog altijd voldoende inspiratie geeft voor nieuwe poëzie. “Maar het is voorbij,” zo liet hij teleurgesteld weten.
Donderdag wordt bij het afscheid een nieuwe dichtbundel gepresenteerd waarin de mooiste werken van de drie stadsdichters zijn verwerkt. In de bundel staan ook enkele linoleumsneden van Asser stadsgezichten, gemaakt door kunstenaar Hein Overbeek. Wethouder Maurice Hoogeveen overhandigt het eerste exemplaar aan de drie ex-stadsdichters en de beeldend kunstenaar.
bron rtv drenthe