Asser Veteranen Cup

Asser Veteranen Cup. Historie van 40 jaar  veteranen cup.

In de jaren zeventig werd er wel eens in de zaal gevoetbald. Futsel heette toen nog gewoon zaalvoetbal. Voor het veldvoetbal bestond  toen een lange winterstop  die soms langer duurde  dan wenselijk was. Twee heren besloten  een toernooitje in de zaal te organiseren. Dat waren Jan  de Gries en Jan Houwing.

In sporthal  De Spreng  ging het toen gebeuren  en daarmee was de Asser Veteranen Cup geboren.

Luc Rengers werd er bij gehaald als wedstrijdleider en microfonist  Bij de deur zaten de familieleden om kaartjes te  verkopen. die in 1986 al vier gulden kostten. Desondanks  was de belangstelling altijd groot. Aanvankelijk  werd het toernooi op een avond afgewerkt in de vorm van een halve competitie of een poule van drie en een van vier.

Spoedig werd het een  tweedaags evenement. Met name een achtste team werd toegevoegd, wat twee poules van vier betekende. wat tot heden gehandhaafd is gebleven

De eerste winnaar was FC Assen (1979) Asser boys werd cupwinnaar in 1980 en 1981, waarna het  de beurt was aan Achilles ’94 wat drie jaar achter een won met het team van Harry Muskee.

Daarmee verdween de eerste cup, die beschikbaar was gesteld door Boelie Boelens , uitbater van de kantine  in de Spreng, in de prijzenkast van Achilles’94.

De profs van SC Veendam en FC Groningen  verzorgden in 1986 de pauze wedstrijd, terwijl zij dachten het hoofdnummer te moeten spelen, maar dat was de finale  met Asser Boys als winnaar van de nieuwe cup

Eerder speelde  het Drentse Zaalvoetbal team  de pauzewedstrijd met o. a  Rob Salomons en Roel Wormmeester in de gelederen. In 2015 speelden zij met ACV het laatste toernooi .

Een enkele keer kwam een prominententeam opdraven met burgemeester Marsman in het doel. Ook bestuurs- leden  van de clubs vormden een team onder de naam stuurlui, maar het werd onverantwoord geacht om ongetrainde mannen  te laten voetballen, waardoor de Veteranenselectie werd bedacht.

Met Frits Gonlag en Benny Mauputty werd de cup 14 keer gewonnen. De 15 jarige jeugdinternational Bas Roorda verdedigde destijds het doel tijdens de destijds gehouden penaltybokaal. Ooit kregen we een telefoontje van de Brandweer , dat er niet meer mensen mochten worden toegelaten. In 1983 zakte Achilleslspeler Eric Groothedde in elkaar en overleed ter plaatse door hartstilstand. Het toernooi werd gestaakt en in de Paas vakantie opnieuw georganiseerd.

Vermeldenswaard is de deelname is een vrouw. LEO had ooit een dame in de ploeg opgesteld

Het leidde niet tot toernooi winst maar ooit gaat dat gebeuren….