Vikingschip

Vikingschip in vijver museumtuin kondigt expositie De Vikingen aan.


ASSEN –Donderdagmorgen is een replica van een Vikingschip vanuit Zweden per vrachtauto bij het Drents Museum aangekomen en met een hijskraan van Mammoet  in de vijver in de museumtuin afgemeerd. De Krampmacken, zoals het heet,  is een replica van een Vikingschip zoals in de tiende  eeuw  door de Noormannen werd gebruikt.

Het is  acht meter  meter lang. Projectleider tentoonstellingen  Peter Schonewille vertelde dat het tuig niet is aangebracht. Dat is in de expositieruimte te zien, om te voorkomen dat het buiten te zeer van de weersomstandigheden zal lijden.
De Vikingenexpositie is voor een deel gewijd aan de beeldvorming rond de Vikingen. 

“Zo’n boot geeft ons een indruk met welke kleine boten zij de zeeën bevoeren”. aldus. Peter Schonewille.


De Vikingen komen, maar nu met vredelievender bedoelingen dan in 1000 

 

Unieke expositie geeft ander beeld van de Noormannen

dan die we van Dorestad kennen  

ASSEN – Aan de tweede Chinese expositie, die in november van start ging, is een eind gekomen. Hoewel niet zo succesvol als de vertoning van het Terracotta Leger, drie jaar geleden, mag de belangstelling voor de Gouden Eeuw van China naar Nederlandse verhoudingen zeker geslaagd worden genoemd. Het publiek heeft de weg naar het nieuwe museum, gevonden en dat zal de komende tijd zeker zo blijven.
Dat begint op 1 mei al, want dan wordt de nieuwe expositie gepresenteerd die uit een andere tijd stamt en een totaal verschillend karakter uitstraalt. Van de Aziatische wat mysterieuze sfeer geraken we in een heel andere wereld, die van het nuchtere Noorden. De Vikingen komen na duizend jaar op bezoek, maar nu met vredelievender bedoelingen dan rond het jaar 1000, toen zij er op uit waren de lage landen te brandschatten en er niet tegenop zagen als beruchte Noormannen Dorestad, zoals Wijk bij Duurstede aan de Waal toen geheten was, te verwoesten.

 

Tot en met  28 oktober kunnen we in het Drents Museum beleven wie en wat die Vikingen in werkelijkheid waren. Er zijn meer dan 500 bijzondere objecten te bewonderen waarvan vele vrijwel nooit buiten Scandinavië te zien zijn geweest.
De educatieve activiteiten rond de expositie  en het gebruik van interactieve media maken deze zeer geschikt voor volwassenen én voor families met kinderen. De archeologische objecten variërend van prachtig versierde gebruiksvoorwerpen tot sieraden en wapens, tonen hoe veelzijdig de Vikingen waren.
Het Årby-schip, een replica van een klein grafschip, vertelt iets over hun indrukwekkende rituelen en gebruiken. De Krampmacken, een bijzondere replica van een 8 meter lang Vikingschip, krijgt een speciale ligplaats in de vijver van de Museumtuin.
Voor deze reizende tentoonstelling werkt het Drents Museum nauw samen met het Nationaal Historisch Museum in Stockholm en met Museumpartner uit Innsbruck. Het Drents Museum heeft de primeur in handen omdat de tentoonstelling in Assen voor het eerst te zien is, voordat ze haar reis in Europa en Amerika vervolgt.