The Great Liao

Assen – De Abdijkerk in het Drents Museum was zaterdag 3 keer gevuld met Vrienden van het Drents Museum. Dit ter ere van de opening van de expositie The Great Liao – Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië (907-1125).

De tentoonstelling vertelt het bijzondere verhaal van de machtige Liao-dynastie in de 10de en 11de eeuw. Een rijk dat zich uitstrekte over meer dan 4000 kilometer, van de Japanse Zee in het oosten tot het Altajgebergte in het westen.

Unieke inkijk
Voor de gelegenheid is een gedeelte van het museum geheel omgetoverd in de sfeer van die tijd. Aan de hand van spectaculaire archeologische vondsten van de afgelopen 30 jaar krijgt de bezoeker een unieke inkijk in de cultuur van de Liao. Men waant zich op de uitgestrekte steppe van Centraal Azië. Nog nooit eerder zijn de Liao-schatten in Nederland te zien geweest.
Museum-directeur Annabelle Birnie verwelkomde zaterdag de aanwezigen en  vertelde over de inspanningen die het Drents Museum had gedaan om de tentoonstelling  naar Drenthe te krijgen. Een van haar laatste handelingen als directeur, Birnie neemt op 1 mei afscheid.

Nadat de Vrienden van het Drents Museum in de Abdijkerk een speciale lezing over The Great Liao hadden gekregen, mochten zij als eerste bezoekers de tentoonstelling bekijken. Een tentoonstelling over hoe een klein nomadenvolk uitgroeide tot een supermacht in Azië.

Gouden dodenmasker
Met ongeveer 145 kostbare voorwerpen, vooral afkomstig uit het Inner Mongolia Museum in Hohhot (China), geeft The Great Liao een beeld van de unieke cultuur van de Liao. Schitterend aardewerk, gouden sieraden, verguld paardentuig en zilveren serviesgoed zijn onder meer in Assen te zien. Absoluut hoogtepunt is het gouden dodenmasker van de prinses van Chen uit 1018 na Christus. dat in 1986 door archeologen is ontdekt. Een regelrechte sensatie destijds, omdat het graf compleet intact was en bovendien gevuld met talrijke kostbaarheden.

De prinses van Chen overleed in 1018 op 17-jarige leeftijd. Om haar koninklijke waardigheid en haar status binnen de Liao-dynastie te benadrukken werd haar gezicht bedekt met een gouden dodenmasker en droeg zij verguld zilveren laarzen. Blikvangers zijn verder ook de nagebouwde graftombes van de Zhang-familie uit Xuanhua met fraaie muurschilderingen.