Duizend ‘houten stenen’

temp1Timmerman Edze de Haan: duizend ‘houten stenen’ voor Asser Maya- tempel. ‘Ik hou wel van een uitdaging’

Gepubliceerd: 22 februari 2016 19:19 INTERVIEW – Natuurlijk had hij de Mayatempel in één geheel kunnen bouwen en er dan stenen op schilderen. Maar nee, timmerman Edze de Haan uit Assen vindt dat het zo echt mogelijk moet lijken. Dus maakte hij duizend houten stenen, die stuk voor stuk worden bewerkt en waaruit de tempel en de trappen wordt opgebouwd. De mini Mayatempel krijgt vorm. ● 2016 © Edze de HaanDSC00375
De replica van de Mayatempel wordt op vrijdag 11 maart onthuld aan de Kop van de Vaart in Assen. De tempel verwijst naar de grote tentoonstelling ‘Maya’s – Heersers van het regenwoud’, die komend weekeinde opengaat voor publiek.

Uitslijpen

De Haan begon in januari in opdracht van de MKB Binnenstad met de bouw van de tempel. De drie weken die hem nog resteren heeft hij zeker nodig. “Ik ben nu de laatste ‘stenen’ aan het afraggen en de trappen aan het uitslijpen. Want die moeten er echt zó uitzien, dat er eeuwen overheen is gelopen. Vervolgens gaat de coating eroverheen. Nee, niet met de spuit, de stenen worden stuk voor stuk geverfd. Elke steen moet z’n eigen karakter krijgen.” Lachend: “Het is een megaklus, ja. Maar ik hou wel van een uitdaging en het is heel leuk om te doen.”

Het gevaarte – zes bij zes meter en vijf meter hoog – past amper in zijn werkplaats. De Haan: “De delen die bovenop de trappen moeten, staan in de sluis van de werkplaats. Het is een beetje passen en meten, maar het kan net.”

Meer dan enkele foto’s van een Mayatempel had De Haan niet. “Dus ik heb qua bouw veel op het oog moeten inschatten, veel zelf moeten interpreteren. Ook wat verhoudingen betreft. Normaal  stap je dan even naar achteren om het geheel op afstand te bekijken, maar die ruimte is hier amper, haha. Toch ben ik heel tevreden. Ik heb iets zien ontstaan wat me een heel fijn gevoel geeft. En ja, die duizend aparte stenen maken heeft me heel wat tijd gekost, maar nu heb je ook echt het idee dat de tempel uit blokken bestaat.”

Zuilen
De replica zal – samen met vier zuilen die door de Asser kunstenaar Frans Jansen worden gemaakt – na de onthulling op 11 maart tot het einde van de tentoonstelling in het Drents Museum – 4 september – op de Kop van de Vaart blijven staan. De Haan: “En ja, elke keer als ik er dan langs kom, zal ik best trots zijn.”

 

“Wat er daarna mee gaat gebeuren? Geen idee. Die trappen kunnen gebruikt worden al tribunes en dat gaat bij evenementen in de Gouverneurstuin geloof ik ook gebeuren. De tempel komt vrees ik ergens op de gemeentewerf terecht. Daar ligt ook de menora te verpieteren, die ik destijds samen met Frans maakte voor een tentoonstelling in het museum. Tja, het is niet anders.”

Bron Asser Courant

foto’s Edze de Haan   ineke Heijting  meer foto’s klik hier