Museum op 17 november weer open

Werkzaamheden liggen op schema  

Bij Drents Museum is men al in ban van de ‘Gouden Eeuw van China’ en de bloeitijd van de Tangdynastie

ASSEN – Donderdag 17 november gaat het Drents Museum weer open voor het publiek en doet dat als eerder aangekondigd met een grote expositie ‘De Gouden Eeuw van China’, over de bloeitijd van de Tangdynastie(618 – 907 na Chr): de glorieuze dynastie met de grootste open culturele uitstraling uit de hele Chinese geschiedenis.

Na de sluiting vorig jaar is gewerkt aan een compleet nieuwe inrichting van alle collectiepresentaties, een nieuw Kindermuseum, een groter Museumcafé en een nieuwe tentoonstellingszaal. Daarin krijgt de unieke China-expositie haar plaats.

In Nederland denkt men bij ‘Gouden Eeuw’ aan onze eigen 17de eeuw, de eeuw van welvaart en ongekende activiteiten op het gebied van bouwkunst, beeldende kunst, letterkunde en wetenschap. Historici zien de Tang-dynastie als een van de hoogtepunten in de Chinese beschaving, de bloeitijd van de Chinese cultuur in de 7e tot en met de 9e eeuw na Chr. Het is voor Chinezen de belangrijkste dynastie uit hun geschiedenis.

Chang’an (het huidige Xi’an) vormde het hart van het keizerrijk, de eerste stad in het oosten van waaruit de Zijderoute over het land liep als een levensader van cultuur, religie en handelswaar. De stad was de grootste en meest florerende Aziatische hoofdstad met op zeker moment een miljoen inwoners.

De tentoonstelling laat bijzondere archeologische vondsten uit de Tang-dynastie zien. Circa honderdvijftig voorwerpen van onder andere aardewerk, zilver, goud, glas en steen tonen het vakmanschap in de Gouden Eeuw van China. Er zijn uitzonderlijke terracottabeelden van mensen en dieren, zoals prachtige kamelen met hun bagage, mooie vrouwen met ronde vormen, muzikanten op paarden die de bedrijvigheid van een wereldstad laten zien. De tentoonstelling wordt vormgegeven door Atelier Hähnel-Bökens uit Düsseldorf en is de eerste internationale expositie in het Drents Museum.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie in samenwerking met Uitgeverij Waanders.

Een breed scala aan extra activiteiten en arrange-menten onder de noemer ‘Proef China’ zal de tentoonstelling begeleiden.