de zuilen op de kop

Mayatempel laat nog even op zich wachten, maar de imposante zuilen staan al op de kop van de Vaart

Assen – De Mayatempel laat nog even op zich wachten, maar de zuilen die bij de tempel horen werden woensdagmiddag al geplaatst op een bodem van kunstgras. Vier stuks, elk vijf meter hoog. En dat was, toen de onderdelen eenmaal gestapeld waren, al een imposant gezicht op de kop van de Vaart in Assen. De opbouw van de imposante zuilen

 

● bron Asser courant foto’s ineke heijting

 

Kunstenaar Frans Jansen, de ontwerper en bouwer van de zuilen, zag er woensdag hoogstpersoonlijk op toe dat die met behulp van een hoogwerker ook goed in elkaar werden gezet en op de juiste plek kwamen.

 

De tempel heeft, zoals eerder gemeld, enige vertraging opgelopen doordat timmerman Edze de Haan door de griep is geveld. De officiële presentatie van het geheel zou eigenlijk vrijdag plaatsvinden, maar is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. Maar nu is al zeker, dat het geheel – met de zes bij zes meter, eveneens vijf meter hoge tempel – indrukwekkend zal zijn. De tempel staat er straks overigens niet alleen voor de show, mensen kunnen op de treden zitten en kinderen kunnen er spelen.

 

 

Drents Museum
De Mayatempel plus zuilen is een verwijzing naar de grote tentoonstelling ‘Maya’s – Heersers van het regenwoud’, die momenteel draait in het Drents Museum. Vanaf 2011 staan er kunstwerken op de kop van de Vaart, die refereren aan tentoonstellingen in het museum aan de Brink.

 

Het begon met de Gouden Eeuw van China: De Tang dynastie, toen een 125 meter lange, verlichte Gele Draak geplaatst werd in ‘China Town Assen’. Die werd opgebouwd door 25 Chinese kunstenaars, die hiervoor speciaal werden ingevlogen.

 

In 2012 kreeg de Vaart Lenin, in het kader van ‘De Sovjet Mythe. Socialistisch realisme 1932 – 1960’. Een gigantisch beeld dat met behulp van Defensie werd geplaatst. En in 2013 was de bijzondere expositie over De Dode Zee-rollen in het museum, waarvoor een Menora werd gemaakt.

 

De tempel en zuilen staan er tot en met september van dit jaar, zo lang is ook de Maya-expositie in het museum. Alleen tijdens de TT worden de bouwwerken aan de Vaart even weggehaald.