Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en/of werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Op donderdag 4 mei organiseren het Drents Archief en Onderduikersmuseum De Duikelaar herdenkingen in Assen en Nieuwlande.

In Assen worden de joodse inwoners Benno ter Berg en Jenny Stern herdacht.

Daarnaast zijn er in samenwerking met de Asser Historische Vereniging wandelingen door joods Assen en zijn in het Drents Archief doorlopend oorlogsdocumentaires te zien.

Izak Hartog ter Berg verhuisde in 1928 naar het huis aan de Burgemeester Jollesstraat 14 dat hij voor zijn jonge gezin had laten bouwen.

Zijn zoon Benno (1924) schreef vanaf 1939 twee schoolschriftjes vol met de gebeurtenissen in de wereld en in zijn eigen leven, zoals de Duitse inval en de gevolgen die dit voor hem persoonlijk had. Daarnaast vertelde hij uitgebreid over zijn voorliefde voor de natuur. In augustus 1942 kreeg Benno een oproep voor een werkkamp. Via Ruinen en doorgangskamp Westerbork kwam hij terecht in Auschwitz, waar hij eind september van dat jaar werd vermoord.

Kitty Janssen deed onderzoek naar de familie Ter Berg en vertelt vandaag het verhaal van Benno en zijn familie.

Locatie: op de stoep, ter hoogte van Burgemeester Jollesstraat 14 in Assen

Onder leiding van een gids van de Asser Historische Vereniging wandelt u door de buurt waar veel Assenaren van Joodse afkomst woonden.

U loopt onder meer langs het gebouw waarin de synagoge zat.

Kitty   Verteld

 

De wandeling door gids van