Onthulling Mayatempel

Hij was blij, hij was trots. Stadsmanager Ronald Obbes glom donderdag haast in de stralende voorjaarszon tijdens de onthulling van de Mayatempel plus vier zuilen aan de kop van de Vaart in Obbes noemde het een mooi stukje samenwerking tussen diverse partijen, die het voor elkaar hadden gekregen Assen weer iets fraais te geven.

Kunstenaar Frans Jansen maakte de zuilen, timmerman Edze de Haan buffelde de afgelopen maanden dag en nacht om de tempel te maken tot het prachtige werk wat er nu staat. Meer dan duizend ‘stenen’ maakte hij van hout om de tempel op te bouwen. ’s Morgens was het onderste gedeelte van de tempel neergezet, vlak voor de presentatie werd het bovenstuk geplaatst.
Eigenlijk zou de tempel vorige week al worden gepresenteerd aan het publiek, maar griep gooide voor de Haan roet in het eten. De Maya-tempel refereert aan de grote Maya-tentoonstelling, die momenteel draait in het Drents Museum.

Harry Loco
Speciale gast donderdagmiddag was zanger Harry Loco uit Vries, die in 2012 een Maya-chief ontmoette. Uitgedost in jaren ’60-kledij zong Loco de vele aanwezige toeschouwers toe, terwijl tientallen kinderen om hem heen de trappen beklommen.
Paul Klarenbeek van het Drents Museum tenslotte zei nog contact te hebben gehad met het ministerie in Guatemala, van waaruit de diverse kunstschatten van de Maya’s hun weg naar het museum in de Drentse hoofdstad hadden gevonden. “En ook daar zijn ze heel trots op wat er nu in Assen te zien is.” Klarenbeek hoopt dat de tempel aan de Vaart een mooie verbinding legt voor de bezoekers tussen het museum en de binnenstad.  tekst Bron Assercourant Fotos Ineke Heijting

Alle foto’s van tijdens de opening klik hier