Historie

750 j – 200 j

ASSEN – Met het grootste historisch staatsbezoek ooit, een

optreden van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, de Garnizoenstaptoe Assen en de Midnightwalk, gaat Assen in het weekend van 11 en 12 september terug in de tijd. Hiermee wordt een vervolg gegeven aan het feestjaar waarin Assen viert dat het 750 jaar bestaat en al 200 jaar over stadsrechten beschikt.  Op vrijdagavond 11 september wordt er om 21.00 uur gestart met de Van Gorcum Midnightwalk. Dit is een voor Nederland nieuw en uniek evenement, waarbij ’s avonds wordt gewandeld. Onderweg worden de deelnemers vermaakt met allerlei acts zoals: muziekoptredens, straattheater, een wagenspel, en meer.

Alles staat dit weekend in het teken van de geschiedenis van Assen. Start en finish van MidnightWalk is op het terras van Hotel de Jonge, compleet met live muziek.Inschrijven kan nog steeds op www.midnightwalk.nl of voorafgaand aan de tocht. Deelnemen kost 7,50 euro. De opbrengst van de MidnightWalk gaat naar het goede doel.

Meer dan zeventig vorsten en vorstinnen van Stichting Oud-Oranje zullen op zaterdag 12 september per koets, te paard of in een antieke auto naar Assen komen.Omlijst met koninklijke militaire muziek zullen de koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen uitgedost in prachtige historische kostuums en jurken vanaf 12.30 uur een route door de provinciehoofdstad maken. De start is vanaf achter de kazerne bij de Witterstraat. Om 13.30 uur speelt de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ op het Koopmansplein.

Rond 14.30 uur komen de staatshoofden aan op het Koopmansplein en zullen zich daar presenteren op een podium. Het Staatsbezoek toont 750 jaar geschiedenis van negen Europese vorstenhuizen. Altijd al willen weten wat de Engelse Koningin Elizabeth I uit 1592 voor prachtige jurk droeg, of wat te denken van keizerin Sissi? Ook Philips II uit Spanje, de jonge Wilhelmina en Willem van Oranje met zijn vier vrouwen showen hun prachtige kostuums.

Daarnaast zijn bekenden uit de Asser geschiedenis zoals de Heer van Coevorden, de Bisschop van Utrecht, de Abdis van Maria-in-Campis en Lucretia van Dalen die allen in 1259 een rol hadden bij het ontstaan van Assen als stad aanwezig. ’s Avonds gaat het feestweekend nog verder in DeSmelt.

Vanaf 20.00 uur zullen 300 muzikanten van 7 toporkesten daar meedoen aan de historische Garnizoenstaptoe.