Dichterspodium in Assen

Meningen over komst stadsdichter verdeeld Dichterspodium in Assen gewenst

Open dichtersmiddag met mooie radio en nieuwe gedichten in  intieme en sfeervolle ambiance  

1ASSEN – De meningen over de komst van een stadsdichter zijn verdeeld. Zoveel is duidelijk na de zaterdagmiddag gehouden open dichtersmiddag in Eetcafé Tastoe aan de Markt. De meeste twijfel betreft de aanwezigheid van voldoende kwaliteit in Assen en de artistieke vrijheid die een dichter in zo’n positie krijgt. Cultuurwethouder Ruud Wiersema zei het initiatief op zichzelf te ondersteunen.”Wanneer zoiets vanuit de samenleving zelf ontstaat dan verdient dat wat mij betreft onder-steuning. Ik wacht dus met belang-stelling af wat er uiteindelijk uitkomt”.

Ondanks de verdeeldheid over de stadsdichter waren de aanwezigen vrijwel unaniem in hun wens om in Assen een podium te hebben waar dichters elkaar en hun publiek kunnen ontmoeten en naar elkaars werk kunnen luisteren. Het schrijver- en dichterschap blijkt vooralsnog een erg individuele bezigheid. De open dichtersmiddag werd in een drie uur durend programma rechtstreeks uitgezonden door Radio Assen FM. De organisatie was in handen van de werkgroep ‘Een stadsdichter voor Assen’, die daarvoor de samenwerking met de lokale omroep had gezocht. Gedurende de uitzending ontving presentator Jurjen Sietsema schrijvers, dichters, de wethouder van cultuur, raadsleden en anderen. Hoewel het belangrijkste doel van de middag was de belangstelling voor een stadsdichter te peilen, leverden de gesprekken die voor de microfoon gehouden werden soms verrassende radio op.

2Zo vertelde schrijfster Janine Hoekstein in alle openheid over de fundamenten van haar schrijverschap, haar twijfels, haar zekerheden en haar onzekerheden. Het was een gesprek dat belangrijke achtergronden bij haar succesvolle boeken opleverde.

Dichteres Nicolette Leenstra was eveneens open over haar dichterschap en de hoge eisen die zij aan zichzelf en haar werk stelt. Zij las voor uit eigen werk waarbij met name opviel hoe krachtig zij gevoelens, sferen en beelden oproept met een minimum aan woorden en uitdrukkingen.

Lokale omroep toont  zich prima medium voor Assen

Er waren zaterdagmiddag veel gedichten te beluisteren. Van de initiatiefnemer voor het stadsdichterschap Geert Loman, van andere gasten (zoals dichter Djodjie C.A. Rinsampessy) maar ook van een aantal dichters die uit zichzelf gedichten kwamen voorlezen. Zo was er de jonge Asser dichter Pieter van der Zwaag die gedichten met een mild ironische ondertoon voorlas en verscheen Egbert Hovekamp op de zeepkist. Hij had speciaal voor de gelegenheid een gedicht geschreven, dat wij hieronder publiceren.

Later op de middag nam Adrie Krijgsman (DeFKa) plaats achter de microfoon om de toehoorders te verrassen met scherpe, stevige en gedurfde poëzie. 3

Een ad hoc geformeerd forum, waar onder andere kunstenaar Frans Jansen, radiomaakster Elga Neuvel en raadslid Luc Rengers zitting in hadden, zette de standpunten nog eens naast en tegenover elkaar en sloot daarmee een geslaagde middag af. Geslaagd in een aantal opzichten, omdat er stof voor verdere discussie ontstond, de wens voor een dichterspodium groter bleek dan gedacht, en de lokale omroep zich zaterdagmiddag op overtuigende wijze een prima medium voor Assen toonde.

De sfeer van de middag werd niet in de laatste plaats bepaald door het aanwezige publiek en de omgeving. Eetcafé Tastoe bleek namelijk uit het juiste hout gesneden om evenementen als dit te kunnen herbergen. Het was intiem en sfeervol. De discussie over de stadsdichter wordt in de komende tijd voortgezet met hopelijk meer van dit soort gelegenheden en meer jongeren. Want ook onder hen loopt dichterstalent rond.

4

 

Bij de foto’s :

 

  1. Dichter Pieter van der Zwaag draagt eigen werk voor.
  2. Presentator Jurjen Sietsema in gesprek met schrijfster   Janine Hoekstein
  3. Dichter en stimulator van jong dichttalent      Djodjie C.A. Rinsampessy
  4. Applaus van het in Tastoe aanwezige publiek