Grondlegster

2015 in ere hersteld op Noorderbegraafplaats Assen  Grondlegster Drentse kraamzorg

dsc09400-1024x680

Haar graf lag totaal in elkaar toen de stichting Noorderbegraafplaats Assen er enige tijd geleden mee aan de slag ging. Maar door zorgvuldig restauratiewerk kon zaterdag de totaal gerenoveerde laatste rustplaats van Wilhelmina Jacoba Pelinck-Zijnen de Gier worden onthuld.  

  • Dat gebeurde in aanwezigheid van veel familieleden van de vrouw, die in 1924 in Assen een Stedelijke Kraamverplegingsdienst opzette. Een jaar later deed ze dat in heel Drenthe, net zoals onder haar hoede Commissies voor Moeder en Kind werden opgericht in de provincie. Daarmee stond Pelinck-Zijnen de Gier aan de wieg van de Drentse kraamzorg.

Haar achter-achterkleinzoon, Johan Pelinck, nam dat in zijn toespraak niet zonder trots mee. “Daardoor kunnen kindertjes nu veilig geboren worden in Drenthe en dat is heel fijn.”

Wilhelmina Jacoba Pelinck-Zijnen de Gier stierf op 5 juli 1934, zij mocht niet ouder worden dan 61 jaar. Haar nalatenschap was echter indrukwekkend. Er was haast geen dorp in Drenthe dat nog geen consultatiebureau en een gecertificeerde kraamverzorgster had.