Herdenking 2010

DSC07526Rond de 500 personen, voornamelijk Indië-veteranen, waren aanwezig bij de 4-mei herdenking op het terrein van de Johan Willem Friso-kazerne in Assen. Ruim 30 actief dienende militairen, heel kort geleden teruggekeerd  na een missie in Uruzgan, stond aangetreden in V-vorm (de “V” van veteraan) aangetreden.

DSC07782

In de toespraken van de commandant van het 13e Infanterie Bataljon Air Assault Stoottroepen “Prins Bernehard” en de voorzitter van het organiserende comité, kwam heel duidelijk de verbondenheid tussen de jonge en oudere veteranen tot uitdrukking

Zowel de oude veteranen die tussen 1946 en 1949, als de aanwezige militairen, volgden grotendeels in deze kazerne hun opleiding en vetrokken van hier voor hun uitzending.

De achtergebleven sobats in voormalig Oost-Indië werden herdacht, maar ook de gesneuvelde militairen tijdens de laatste vredesmissies.

Mevrouw A. Steenstra uit Emmen had “Geloof, Hoop en Liefde” als thema in haar declamatie. Het was stil op het exercitieterrein toen zijn vertelde over oude veteraan Jan en jonge veteraan John.

DSC07524

De commandant en vertegenwoordigers van de Indië-Regimenten, Stoottroepen, DutchBat3 en de Vereniging Oud Korea Strijders legden kransen of een bloemstuk.

 

Daarna werden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld bloemen te leggen nodigde de commandant een ieder uit hem te volgen voor een eerbetoon langs de plaquettes.

DSC07810

 

De voorzitter bedankte allen voor hun aanwezigheid en complimenteerde met name de militairen voor hun uitstekend optreden. In de gezellige kantine van “De Brammert” werd, onder het genot van heerlijke soep, lang nagepraat en volgden vele van verhalen van ‘toen’.