2018 Stationshond Mannes

onthuld: ‘We zijn blij dat Mannes honderd procent is omarmd’

Assen – De houten stationshond Mannes is donderdagmiddag officieel onthuld. Dat gebeurde onder grote belangstelling voor het stationsgebouw.
De ontwerpers van Mannes, QS Sefarijn en Maurice Nio, proosten op Mannes met wethouder Gea Smith. –

Zij het met wat haperingen, want alsof Mannes wat verlegen was met al die mensen voor zich, bleef het witte doek eerst hangen op zijn snuit. Maar na een paar ferme rukken – omvallen zal het zes meter hoge gevaarte niet zo snel – stond Mannes daar dan toch in alle glorie.

Liefde en vakmanschap
De ontwerpers van Mannes, QS Sefarijn en Maurice Nio, waren er natuurlijk ook bij. Hun dank ging allereerst uit naar de maker van Mannes, Arie Doornekamp, die Mannes in zijn gelijknamige zaak Doornekamp Woodspecials het levenslicht had laten zien. Maurice Nio: ‘Je ziet gewoon aan alles dat Mannes met veel liefde en vakmanschap is gemaakt.’

Nio memoreerde ook nog aan de hobbelige traject dat ‘project Mannes’ heeft afgelegd eer de houten hond er stond. ‘De gemeente Assen had zo z’n bedenkingen, het ging aanvankelijk moeizaam. Maar wij zijn blij dat ook de gemeente Mannes honderd procent heeft omarmd.’

Van zwart naar bruin
Eén concessie moesten de kunstenaars wel doen: Mannes werd niet zwart, maar donkerbruin. Het moest geen groot visitekaartje worden voor de ontwerpers van het nieuwe stationsgebouw,. Architectenbureau De Zwarte Hond. En ach, met zijn mooie, glanzende bruine vacht oogt Mannes ook een stuk vriendelijker.

Vervolgens ging donderdag onder luid gejuich het doek eraf; Mannes, de waakhond van Assen, staat vanaf nu bij de entree van het stationsgebouw, waar hij alle bezoekers aan de Drentse hoofdstad begroet. En hij liet zien wat hij nog meer kan dan alleen maar staan: nadat de aanwezige kinderen hun kelen opzetten, kwam er ‘stoom’ uit zijn lijf. Mannes dampte van blijdschap.

Erelid

Daarna kreeg de hond een groot bot – knap gemaakt van papier-maché – van de kinderen van CS Vincent van Gogh, bleek Brood en Bankertbakkerij Alsady uit de Rolderstraat een lekker marsepeinen hond te hebben gemaakt ter ere van de ‘nieuwe Assenaar’ en werd Mannes meteen benoemd tot erelid van de Hondenspeeltuin Assen-Oost.

Tenslotte konden de ‘hondenfestiviteiten’ rond Mannes voor de kinderen beginnen. En oh ja, wethouder Gea Smith liet weten dat 4 oktober, Werelddierendag, voortaan in Assen wordt gevierd als Mannesdag.

Tekst: Robbert Willemsen  Asser courant Foto’s Bert Visser


Sprookjesachtig: Mannes : 4 oktober

Assen – Bij daglicht is het al een bezienswaardigheid, maar als de avond valt en de lichtjes op de Asser stationshond Mannes gaan schijnen, krijgt hij haast een sprookjesachtige dimensie.

Enkele uren na de officiële onthulling staat Mannes er donderdagavond wat verlaten bij. Maar misschien juist daarom straalt hij door zijn imposante gestalte ook een soort solitaire kracht uit.

Hoe dan ook, reizigers die in deze avond het station verlaten, lopen állemaal linea recta naar Mannes om met hem op de foto te gaan. Zelf buitenlanders kennen hem. ‘That’s Mannes, I’ve read about him. Djeez, he’s really big!’

Een jongeman leunt tegen de poten van Mannes, en activeert zonder het te weten het stoommechanisme. De rook die om zijn kop  slaat geeft Mannes iets vervaarlijks. De jongen en zijn kameraad lachen. ‘This dog is smoking hot, dude!’

Later staat Mannes weer alleen. Het stationsgebied is verlaten. Zo, de eerste dag zit erop.

Tekst: Robbert Willemsen foto’s Robbert Willemsen