Koopmansplein 2014 Regiment Stoottroepen

Herdenking70 jaar Regiment Stoottroepen met activiteiten voor

burgers op Koopmansplein


ASSEN – Vanwege het zeventig jaar bestaan van de  Stoottroepen en de aanwezigheid sinds twintig jaar van het Infanterie bataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard wordt op op 8 oktober  2014 een aantal activiteiten gehouden.

Op de JWF kazerne zal ’s middags een reünie plaatsvinden voor alle (oud) Stoottroepers. Deze reünie zal overgaan in een feestavond voor alle actief dienende militairen binnen het bataljon.

Om de verbondenheid met de gemeente Assen uit te dragen worden er ’s middags van 13.00 uur tot 16.00 uur op het Koopmansplein voor iedereen diverse activiteiten georganiseerd zoals een klimwand, laser schieten, een virtuele drone besturen, touwafdaling, een stormbaan en meer!

Het Regiment Stoottroepen is tijdens WO II ontstaan uit het strijdend deel van het verzet en heeft de tradities overgenomen van de voormalige Binnenlandse Strijdkrachten.
In september 1944 heeft ZKH Prins Bernhard opdracht gegeven om uit het verzet in bevrijd Zuid-Nederland Stoottroepen-bataljons te formeren.


In 1945 sprak koningin Wilhelmina in Tilburg de volgende woorden: “Dit Regiment zal blijven voortbestaan…”, waardoor de waardering voor de inzet van de Stoottroepers bevestigd werd.  

Op 28 juni 2002 heeft Prins Bernhard zijn naam verbonden aan het regiment, waardoor het regiment voor de toekomst is verbonden aan het Koninklijk Huis en onze grondlegger geëerd wordt. Vanaf dat moment heet het regiment dan ook Regiment Stoottroepen Prins Bernhard.

Het 13 Bataljon is onderdeel van 11 Luchtmobiele Brigade,  een unieke eenheid van de Koninklijke Landmacht omdat de militairen met de rode baret overal ter wereld binnen 20 dagen op kunnen treden in allerlei brandhaarden.