2005 speculaas

 Tienjarig ‘Speculaasconcert’  met de KMK Johan Willem Friso was weer een groots kinderfeest

ASSEN – Ze waren dinsdag allemaal aanwezig in sporthal Marsdijk bij het 10e Speculaasconcert. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, talrijke Zwarte Pieten, de kabouter PLOP, Ome Willem en natuurlijk de Speelgoedman die deze keer een heuse Speelgoedvrouw had meegenomen.
Maar ook de Boef en de Politieman, bekend van de TV-serie die een dezer dagen op RTV Drenthe zal worden uitgezonden, waren aanwezig om de meer dan 2000 kinderen een bijzonder  prettige dag te bezorgen.
Er vonden maar liefst drie  ontvangsten van de Sint plaats, telkens met een andere ‘hoofdbestuurder’ van de stad. Als eerste was  wethouder Michel Berends aan de beurt om de Goedheiligman te ontvangen en na hem waren burgemeester mevrouw Van As-Kleijwegt   en wethouder Ruud Wiersema aan de beurt om de Sint voor een nieuwe colonne kinderen welkom te heten.
Het was als in eerdere jaren  een zeer geslaagde dag die door de Stichting Intocht Sinterklaas in samenwerking met de gemeente was georganiseerd. Een belangrijke schakel was de KMK Johan Willem Friso, die voor het eerst in deze nieuwe hoedanigheid van de partij was en iedereen de gelegenheid gaf aan de nieuwe naam te wennen.
Veel bijval oogstte de dit jaar voor het eerst aanwezige Ome Willem, maar ook de acteurs en actrices die straks in de RTV Drenthe Sinterklaas-serie optreden, konden op veel applaus en reacties rekenen.

 Dat de Boef er met de trouwringen van de Speelgoedman en Speelgoed-vrouw vandoor ging, werd hem door de jonge meute niet in dank afgenomen en dat kreeg hij  te horen ook.
Zo’n twintig medewerkers van de gemeente waren dinsdagmorgen al voor dag en dauw in de weer om de sporthal om te toveren in een waar theater. Het Speculaasconcert dat jaarlijks wordt gehouden voor kinderen tot en met  groep 4 van de basisscholen, kan zich bij jong en ook oud verheugen in een grote populariteit. Ook de ouders zijn royaal aanwezig bij de concerten. Een punt van aandacht blijft de klimaatbeheersing in de hal. Het wordt er soms wel erg warm, dit ondanks het feit dat er voorzieningen zijn aangebracht die regelmatig frisse lucht de sporthal in blazen. Een permanente voorziening, die de luchtverversing regelt, zou niet verkeerd zijn.

Ooit begonnen in het gemeentehuis voor een kleine groep schoolkinderen, is het Speculaasconcert uitgegroeid tot een niet meer weg te denken evenement.
Toen alles achter de rug was gingen de medewerkers van de gemeente direct aan de slag om de sporthal weer in de oorspronkelijke staat te brengen, want om vijf uur moest er weer in de hal gesport worden.   Sinterklaasfeest of niet het dagelijkse leven gaat gewoon door.