2009 Winkelrijk Marsdijk

Assen – Winkelrijk Marsdijk werd zaterdag voor even teruggeschoten in het koninklijke verleden van Nederland. Stichting Oud Oranje kwam namelijk met een prachtige kostuumshow, ‘200 jaar Nederlands Koningshuis’.

De kostuumshow vertelde het verhaal van de Franse overheersing en het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis. In de Franse tijd ontstond in Nederland voor het eerst een koninkrijk. Het Koninkrijk Holland. Na de val van Napoleon wil de zoon van Stadhouder Willem V wel terugkeren naar Nederland, maar dan wel onder een andere titel. soeverein vorst. Een jaar later werd dit koning.

Roddels
Elke koning en koningin werd zaterdag in Marsdijk geïntroduceerd, met zijn of haar betekenis voor Nederland. Daarnaast werd een en ander verteld over de ontwikkeling van de mode in deze periode, met wat sappige roddels en anekdotes uit die tijd…

En ze kwamen allemaal voorbij. Van Napoleon Bonaparte en Josephine de Beauharnais tot koningin Juliana en prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld

In het kader van Prinsjesdag organiseren we met Stichting Oud Oranje de Kostuumshow: ‘200 jaar Nederlands Koningshuis’.

We presenteren 2 (dezelfde) shows van een uur, de eerste begint om 12.00 uur, de tweede om 14.00 uur. Toegang gratis.

De kostuumshow 200 jaar koninkrijk vertelt het verhaal van de Franse overheersing en het ontstaan van het Nederlandse Koningshuis.

In de Franse tijd is Nederland voor het eerst een koninkrijk. Het Koninkrijk Holland. Na de val van Napoleon wil de zoon van Stadhouder Willem V wel terug keren naar Nederland, maar dan wel onder een andere titel. Soeverein vorst. Een jaar later wordt dit Koning.

Elke koning en Koningin wordt geïntroduceerd, met zijn of haar betekenis voor Nederland, daarnaast vertellen we het een en ander over de ontwikkeling van de mode in deze periode en hebben we natuurlijk af en toe een sappig verhaal.

Oud-Oranje vertelt alleen het verhaal van de vorsten en vorstinnen die niet meer onder ons zijn. De levenden staan nog op het speelveld.

Deelnemers:
1. Napoleon Bonaparte
2. Josephine de Beauharnais
3. Lodewijk Napoleon
4. Hortense de Beauharnais
5. Koning Willem I
6. Koningin Wilhelmina van Pruisen II
7. Gravin Henriette d’Oultremont de Wegimont
8. Koning Willem II
9. Koningin Anna Pauwlovna
10. Koning Willem III
11. Koningin Sophie van Wurtenberg
12. Koningin Emma van Waldeck Pyrmont
13. Koningin Wilhelmina
14. Prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin
15. Koningin Juliana
16. Prins Bernhard von Lippe-Biesterfeld