Watertoren

Watertoren Assen over een jaar klaar als luxe overnachtingsplek
Margriet Benak
14 juli, 14:03

Watertoren Assen start bouw
De bouwmaterialen worden omhoog gehesen, want de watertoren heeft nog geen lift
© RTV Drenthe / Margriet Benak

Veel later dan gepland kan de verbouw beginnen van de watertoren in Assen tot luxe overnachtingsplek met wellness, bioscoop en fitnessruimte. Vandaag zijn de bouwmaterialen door een grote mammoetkraan omhoog gehesen, zodat de bouwvakkers het sjouwen van spullen over meer dan 150 traptreden wordt bespaard.
Klussenteam Noord uit Assen gaat de uitdagende klus doen in opdracht van de nieuwe eigenaar, de Asser vastgoedondernemer Riemer van den Berg. Hij kwam met het winnende ontwerp voor een torenhoog gastenverblijf. Mei vorig jaar kreeg hij officieel de sleutel van Waterbedrijf WMD. Dat wilde graag van het monumentale bouwwerk af, aangezien de watertoren niet meer in gebruik is, maar wel kosten met zich meebrengt.

Planning was te rooskleurig
Eigenlijk hadden de eerste gasten al in de luxueuze verblijfplek moeten zitten. “Maar die planning die we vorig jaar hadden gemaakt, die was wat te rooskleurig. Gelukkig kunnen we nu dan eindelijk aan de slag”, zegt projectleider Nicolai Romashuk van Klussenteam Noord. “We wilden niet langer wachten, ook al is er nog geen lift.”

Problemen met bouwmaterialen

De aanvoer van bouwmaterialen bleek ook hier een probleem, net als bij andere bouwprojecten in het land. Ook zou de hele operatie pas starten als er een lift aan de buitenkant van de toren zou zitten, om het zo de werklui wat makkelijker te maken. Maar ook dat zat tegen. “De staalconstructie van de lift is al aan de buitenkant gemonteerd. Maar het wachten is nog altijd op de andere liftonderdelen, daar zijn ook leveringsprobemen mee. En we wilden nu toch eens aan de slag. Vandaar dat we Mammoet hebben ingeschakeld, om met een grote kraan alle benodigde bouwmaterialen bovenop de toren te hijsen. Dan kan het eerste werk beginnen”, aldus Romashuk.
Lift komt na bouwvak

Zonder lift was het anders voor de bouwvakkers geen doen, om de spullen boven te krijgen. Maar de hijskraan was sowieso nodig, ook als de tweepersoonslift aan de buitenkant al wel klaar was geweest. “Er is ook bouwmateriaal dat niet in de lift had gepast. Dus die kraan moest er toch komen. En die zal de komende maanden nog wel es nodig zijn”, vertelt projectleider Romashuk.
Met de aanvoer van twee vrachten vanmorgen is het spul al snel boven en kunnen de werklui aan de slag. Die moeten de komende tijd nog wel even afzien. Want zonder lift moeten ze dagelijks de trap in de toren op en af. “Maar ze kunnen onderweg even pauzeren en bovenin de toren zijn alle voorzieningen aanwezig, ook sanitair. Dat scheelt weer”, lacht Romashuk. “En als alles goed gaat, komt na de bouwvak de rest van de lift. En als die klaar is, wordt het werk ook een stuk makkelijker.”

Watertoren Assen over een jaar klaar als luxe overnachtingsplek  Sport, spel, film en wellness

De watertoren aan de Troelstralaan werd in 1960 in opdracht van de gemeente gebouwd als drinkwatervoorziening. De toren is 34 meter hoog en heeft 154 traptreden. Het waterreservoir had een capaciteit van 550 kubieke meter en kwam in 1970 in handen van de WMD. In 2007 is de watertoren nog gerenoveerd. Toen zijn het voegwerk en betonwerk gerepareerd en het dak vernieuwd. En nu volgt dus aan de binnenkant een ingrijpende metamorfose.

In de bovenste laag van de toren, waar ook de raampartijen zitten, komt een luxe plek om te overnachten. In het vroegere waterreservoir komen verschillende verdiepingen met ruimtes voor sport en spel, een thuisbioscoop en wellness met een sauna. Als alles meezit, is volgend voorjaar de verbouw klaar. “Maar om op safe te spelen, zullen we over een jaar klaar zijn”, besluit Romashuk.