Florijn As april 2017 bij en om ns

April 2017  Werk aan de stad in april

STATIONSGEBIED

Eerste deel autotunnel bijna klaar

BAM Infra werkt hard aan de afronding van het eerste deel van de autotunnel. Er is steeds beter te zien hoe de tunnel en de weg ernaast eruit gaan zien. Ook de fietsenkelder krijgt steeds meer vorm.

Aan de linkerkant van de tunnel wordt de Overcingellaan zichtbaar. Het hoogteverschil tussen de Overcingellaan en de Hendrik de Ruiterstraat wordt met een natuurstenen zitrand opgevangen.

Tussen de straat en de Overcingellaan zijn de vierkante boomplant-gaten al zichtbaar.

De 1e fase van het dek van de fietsenkelder wordt gestort. Volgende week vrijdag vindt de 2e stort plaats en eind april de laatste stort. Na de laatste stort, als ook de ‘onderstempeling’ is verwijderd, is in feite de ‘fundering’ klaar voor de bouw van het station. Hiermee start aannemer Hegeman vanaf juni. Wat nu al goed zichtbaar is zijn de trapopeningen vanuit de fietsenkelder en naar de perrontunnel

Vanaf 1 mei begint BAM Infra met de bouw van het tweede deel van de tunnel.

Geen treinen van 16 t/m 30 april

Van 16 tot en met 30 april gaat er heel veel gebeuren op en rond het spoor in Assen. Reef/Strukton gaat in opdracht van ProRail dag en nacht aan de slag met de vernieuwing van sporen, wissels, bovenleidingen en perrons. Met als hoogtepunt het onder het spoor schuiven van de perrontunnel. Dat geeft overlast: er rijden twee weken geen treinen en het werk zal zeker niet geruisloos verlopen. Maar tegelijkertijd is er ook van alles te zien.

Dit is een uitgave van de gemeente Assen. Wilt u deze nieuwsbrief graag via mail ontvangen? Meld u dan aan via slimbereikbaar.assen.nl/nieuwsbrieven. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Perrontunnel

De afgelopen maanden is aan de oostkant van het station de perrontunnel voorgebouwd. Op dinsdag 18 april wordt deze perrontunnel ’s avonds en ’s nachts op de definitieve plek gereden Dat gebeurt vanaf de Violenstraat naar de Vredeveldseweg, langs de Oosterparallelweg. Een technisch hoogstandje!

Sporen en wissels

Op zaterdag 22 april worden vanaf circa12.00 uur nieuwe wissels bij de overweg aan de Pelikaanstraat geplaatst. De wissels worden aangevoerd met breed transport. In totaal vervangt ProRail 11 wissels om het geluid te verminderen en sneller treinverkeer mogelijk te maken.

Op 23 en 24 april worden de nieuwe sporen aangelegd. l worden de sporen opgebroken en vervangen. Nadat het spoor er ligt komt er een speciale ‘Stof Arm Lossen’-trein om de ballast te storten.

Perrons

Ook legt ProRail een nieuw perron 1 aan, dat geschikt is voor intercitytreinen. Dit nieuwe perron sluit beter aan op het stationsgebouw en het centrum. Verder wordt het middenperron verbreed en voorzien van bredere trappen en een lift. Zo is het perron straks beter bereikbaar.

Kabels, leidingen en beveiliging

Zowel boven als onder de grond worden vele kabels en leidingen vervangen. Ook wordt een nieuw beveiligingssysteem aangebracht.

Omleidingen

Tijdens de werkzaamheden zijn de overwegen bij de Spoorstraat, Pelikaanstraat en Vredeveldsetunnel op bepaalde momenten afgesloten (uiteraard niet tegelijkertijd). Er wordt een omleidingsroute aangegeven met gele borden. U vindt de omleidingskaartjes nu al op slimbereikbaar.assen.nl en www.florijnas.com.

Dit is een uitgave van de gemeente Assen. Wilt u deze nieuwsbrief graag via mail ontvangen? Meld u dan aan via slimbereikbaar.assen.nl/nieuwsbrieven. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Busvervoer

Van 16 april tot maandag 1 mei rijden er geen treinen tussen Groningen en Hoogeveen. Alle reizigers worden met bussen vervoerd. De tijden van de bussen staan op de site van de NS en in de reisplanner. Zo krijgt u een advies op maat.

Meekijken? U kunt de werkzaamheden vanaf de loopbrug bij het station volgen. Omdat de ruimte daar beperkt is, kunt u ook via de webcam live meekijken: https://webwatch.nu/projecten/strukton/ Uiteraard houden wij u daarnaast via de websites en social media van de FlorijnAs en ProRail op de hoogte.

Vragen of opmerkingen? Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden van ProRail. Neem dan contact op met ProRail Publiekscontacten via tel. 0800 776 7245.

BLAUWE AS De afronding van de Blauwe As komt in zicht. Half maart werd de bovenbouw van de Groningerbrug opgebouwd. Komende weken vinden de laatste montagewerkzaamheden plaats op de bouwplaats. In mei kunnen auto’s, fietsers en voetgangers over de brug. Ook de herinrichting van het Kanaal ZZ is bijna achter de rug. Vanaf half april is de volledige route via Kanaal ZZ weer beschikbaar. De rijbaan en de kades zijn dan helemaal opgeknapt. Ook de nieuwe fietsstrook is dan volledig in gebruik.

Sluis 2 aan de Havenkade is het laatste grote onderdeel van de Blauwe As. Binnenkort is ook deze sluis klaar en kan het water aan de Havenkade omhoog gebracht worden.

STADSBOULEVARD

Stadsboulevard Zuid 1 mei van start Niet alleen het stationsgebied gaat per 1 mei een nieuwe fase in. Ook de aanleg van de Stadsboulevard Zuid gaat dan beginnen. Stadsboulevard Zuid is de reconstructie van het weggedeelte Overcingellaan – tot aan de Europaweg Zuid, bij Graswijk. De weg krijgt gedeeltelijk gescheiden rijstroken, verbeterde kruisingen en nieuwe fietspaden. Net als Stadsboulevard Noord gaat de realisatie in fasen. Aannemer Sallandse Wegenbouw BV zal het werk uitvoeren in de periode mei 2017 tot aan de zomer 2018. Stadsboulevard Zuid maakt deel uit van de

Dit is een uitgave van de gemeente Assen. Wilt u deze nieuwsbrief graag via mail ontvangen? Meld u dan aan via slimbereikbaar.assen.nl/nieuwsbrieven. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

 

doorgaande route door de stad, het verkeer zal er dan ook zeker iets van gaan merken. Het doorgaande verkeer leiden we zoveel mogelijk om via de westelijke wegen van Assen. Op Europaweg Zuid blijft altijd één rijstrook beschikbaar (van zuid naar noord), waardoor de bereikbaarheid van het Wilhelmina Ziekenhuis (WZA) altijd gewaarborgd is. Het verkeer van noord naar zuid leiden we om via de route Port Natalweg/Beilerstraat. Ook de bussen van Qbuzz en VMNN rijden deze route. Busreizigers naar het WZA kunnen aan de Beilerstraat uitstappen en gebruik maken van de golfkarren naar de hoofdingang.

Inloopbijeenkomst

Wilt u meer weten over de aanleg van Stadsboulevard Zuid? Dan bent u op maandag 10 april tussen 18.30 en 20.30 uur van harte welkom op de inloopbijeenkomst in het Stadhuis. U kunt hier planningstekeningen bekijken en in gesprek gaan met projectmedewerkers en met aannemer Sallandse Wegenbouw. Wij ontmoeten u graag op 10 april.

Stap op de fiets naar uw werk!

Wilt u meer bewegen, vlot door kunnen rijden en ook nog eens van de buitenlucht genieten? Maar is fietsen naar uw werk voor u te ver of wilt u niet bezweet aankomen?

Probeer dan eens een week gratis en zonder verplichtingen een e-bike uit! De enige voorwaarde is dat u in Assen werkt. Kijk op www.stapopenprobeer.nl en reserveer vandaag nog een e-bike!