Herdenking Joods Monument 2014

cabbyToespraak burgemeester bij Joods Monument ter herdenking joodse slachtoffers  WO II
ASSEN – Op 2 oktober 1942 werden ruim 500 Joodse Assenaren door de Duitse bezetters vanuit de stad weggevoerd  naar Westerbork  vanwaar ze naar kampen in Auswitz en Sobibor werden gedeporteerd.  ‘Nog geen veertig van hen keerden terug.
Om dit verschrikkelijke gebeuren in herinnering te houden, maakte Sam Drukker het Joods Monument dat al meer dan twintig jaar geleden op de kop van de Oudestraat is geplaatst. Dit monument werd geadopteerd door de  leerlingen van Groep 8 van de obs De Driemaster uit Pittelo  die jaarlijks deelnemen aan een plechtigheid ter herdenking van dit drama. Opdat ook de huidige en volgende generaties op de hoogte is van wat er zich in de Tweede Wereldoorlog heeft voorgedaan.
Burgemeester Carry Abbenhues hield een toespraak waarin zij een ervaring verwoordde.
Als twaalfjarig meisje had zij na de oorlogsjaren in Amsterdam een herdenkingsbijeenkomst bij het befaamde verzetsmonument De Dokwerker meegemaakt. Zij heeft daar een onvergetelijke indruk aan overgehouden.
Samen met een leerling legde de burgemeester bloemen bij het monument. Ook nu weer lazen vijf leerlingen eigengemaakte gedichten voor.
Tot slotte legden de andere leerlingen in groepjes bloemen, zoals ook de belangstellenden dat in groepjes deden.