Erik Harteveld

In Assen geboren Groninger, wordt voor twee jaar de Stadsdichter

ASSEN – Het culturele jaar voor Assen zit er weer op. Op vijftien januari van dit jaar werd het startsein gegeven voor ‘Assen, Culturele Hoofdstad 2005’. In ‘De Smelt’ werd een groot slotfeest georganiseerd waarop de Stadsdichter werd bekendgemaakt en een aantal band- en cabaretoptredens het publiek amuseerden. Rond middernacht mocht wethouder Ruud Wiersema vertellen wie zich de eerste Asser Stadsdichter  mocht noemen.

Dat werd Erik Harteveld uit Groningen.
Om drie ’s middags ging de manifestatie van start met een cultuurmarkt en optredens van diverse bands en cabaretiers. De organisatoren hadden zater-dagmorgen  met een tegenslag te maken, want zij kregen te horen dat de topattractie BEEF! niet kon optreden, omdat de zanger zijn stem had verloren. Er werd snel naar een vervangende  act gezocht en dat werd  ‘The Full Minties. Deze formatie trad eerder dit jaar met veel succes  op tijdens ‘Cultuur op de Kade’ in juni. Het feest vond plaats in de grote zaal en in de Caféstraat. De sfeer die er heerste was erg gemoedelijk. Mensen dansten en praatten met elkaar. En het belangrijkste: iedereen had plezier. Beter had het culturele  jaar niet afgesloten kunnen worden.
Projectleider Margriet Greving keek zeer tevreden terug op het afgelopen jaar.222
“Het is allemaal goed verlopen.

Als ik terugkijk, kan ik zeggen dat er veel meer plussen zijn dan minnen. Natuurlijk is niet alles van een leien dakje gegaan. Neem bijvoorbeeld het Korenfestival dat wij in juni organiseerden. Het was de eerste tropische dag van het jaar en weinig mensen kwamen daar op af. Zij verkozen het zwembad.
Dat zijn de kleine dingetjes die je niet in de hand hebt. Toen ik vanmiddag naar een film van de Asser Filmclub keek die opnamen hadden gemaakt van de festiviteiten rondom de culturele hoofdstad, besefte ik  hoeveel extra activiteiten er hebben plaatsgevonden.

Niet alles zullen we de komende jaren terugzien. Het festival ‘Cultuur op de Kade’ blijft echter bestaan. Het is nog niet bekend wanneer dit in 2006 zal plaatsvinden, maar het is één van die activiteiten die we graag willen behouden voor Assen”.

Na optredens van de groep Vrouw Holland en de cabaretier Anne Jan Toonstra werd omstreeks twaalf uur de Asser Stadsdichter bekend gemaakt. Zeven genomineerden stonden op het podium te wachten op de uitslag die uit de mond moest komen van de wethouder van cultuur Ruud Wiersema.
Een ieder die zich geroepen voelde  voor twee jaar als stadsdichter te fungeren kon  zichzelf daarvoor aanmelden en ook konden burgers iemand opgeven van wie men dacht dat die de klus  wel aan kon.
Na een korte inleiding over de betekenis van het stadsdichtersinitiatief riep Ruud Wiersema Erik Harteveld uit Groningen naar voren.

Geen Assenaar, maar hij voldeed volgens een brede jury aan alle criteria. Erik Harteveld is trouwens wel in Assen geboren en de binding met de stad is altijd gebleven. Nadat hij de felicitatie in ontvangst had genomen droeg de eerste stadsdichter uit de geschiedenis van Assen het gedicht ‘Assen’ voor uit de bundel ‘Steden waar ik nooit ben geweest’. “Assen, een parel uit het hoge noorden, voor uw schoonheid zijn geen woorden”, begon hij zijn gedicht.
”Ik ben blij met deze uitslag. Eerlijk gezegd had ik het wel een beetje  verwacht, maar eigenlijk ook weer niet. Niets is zeker in het leven”, zo zei  Erik Harteveld.

Het feest ging daarna nog tot half twee door met de band ‘Groov’us’ in de grote zaal en de Soulshakers in de Caféstraat.

Bericht en foto’s: Iwona Douwes  11 dec 2005