2007 Speculaasconcert

Sinterklaas ondanks pech met stoomboot tijdig op het 

Speculaasconcert voor Asser schooljeugd in Marsdijkhal

ASSEN – Er is een jarenlang durend abonnement op. Jaarlijks trekken er zo’n tweeduizend leerlingen van de lagere groepen van de Asser basisscholen naar de Marsdijkhal en ze waren er dinsdag wéér. Tijdens de drie voorstellingen werden de leukste sinterklaasliedjes gezongen en die klonken extra leuk omdat ze enthousiast werden begeleid door de niet meer weg te denken KM Kapel Johan Willem Friso.
Het was ook nu weer volop feest. Zo’n Speculaasconcert kan gewoon niet stuk. Zonder problemen stroomden de paar duizend scholiertjes verdeeld over drie tijdstippen, begeleid door hun juffen en meesters en ook vele ouders, de sporthal
binnen.

De verwachte binnenkomst van de Sint leidde tot enige verwarring. Er verscheen namelijk een Zwarte Piet met een mijter op en die leek te denken dat al die kinderen hem voor Sinterklaas zouden aanzien. Maar die vlieger ging niet op. Hem werd duidelijk gemaakt dat hij snel plaats moest maken voor de echte Sint. En die verscheen, uiteraad onder zeer veel applaus, in de hal. Hij verontschuldigde zich voor zijn wat late entree met de mededeling dat zijn stoomboot motorstoring had gehad.

Ze hadden een heel stuk moeten roeien om Assen te bereiken, en onderweg waren ze ook nog een piraat  tegengekomen.
Deze Piet Piraat  was de Sint gevolgd en meldde zich ook in de hal, samen met zijn dochter Pippi Langkous. Hij mocht blijven.Dat mochten ook twee andere aanwezigen die door de hoofdpiet waren opgemerkt en die de wethouders Alex Langius en Chris de Wal  bleken te zijn, vertegenwoordigers van het gemeente-bestuur dat de Speculaasconcerten altijd heel goed ondersteund.

Zij werden ingeschakeld bij het verhaal dat Sint vertelde over de bootpech en hoe zij al roeiend met veel moeite  toch in Assen kwamen. Een beeldend verslag dat veel gelach opwekte omdat ook de wethouders aan het roeien moesten.

Er kwam plotseling ook nog een jonge Ciske de Rat zijn ‘Ik voel mij zo verdomd alleen’ zingend de zaal in, die direct  de jeugd als koor meekreeg. Toen zochten de zwarte pieten een juf en een meester uit om met hen mee te komen dansen op het podium en dat leverde een amusant stukje kijkspel op. De kinderen jumpten allemaal mee en ook de volwassenen moesten er aan geloven. Het werd een vrolijke climax van een prachtig feest.
Bij het verlaten van de hal kregen alle kinderen nog een chocoladeletter. Een smakelijk slot van het Speculaasconcert 2007.

Inmiddels wordt er al weer aan het volgende gedacht. Terecht want net als Sinterklaas gaat ook het aan hem gewijde concert nooit verloren!


Bijdrage: Ineke Heijting