Haken Samen

Het burgerinitiatief De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld heeft  als doel mensen met elkaar te verbinden.  Het streven is om in 2018 -als Leeuwarden culturele hoofdstad van
Europa is- de grootste gehaakte deken uit te leggen die bestaat uit  10.000 gehaakte één persoonsdekens die op de hoeken aan elkaar zijn   gekoppeld.

Hiermee visualiseren wij “Iepen Mienskip” (Open Samenleving); het thema van het culturele jaar.

Het gaat om de KRACHT, de WARMTE, de VERBINDING, KLEURRIJKHEID en  DIVERSITEIT van een samenleving.

Na de uitdaging worden de dekens geschonken aan Goede Doelen die de  dekens rechtstreeks uitdelen aan mensen die ze nodig hebben.

Waarom is het belangrijk?
In de vaart der welvaart zijn we het samen uit de samenleving vergeten  mee te nemen. Juist nu ontdekken we als burger in deze wereld hoe  belangrijk, nuttig en waardevol een sociaal netwerk is. Het doel is   het verbinden van mensen, het instrument het (aan-/mee-/in-/af- en  om)haken met als resultaat een deken.

Samen maken we de grootste deken van de wereld.

 

Mensen kunnen op 3 manieren meedoen:

– Fysiek: Haak losse granny squares (beppes blokjes/oma vierkantjes)  van 10×10 cm, 20×20 cm of lappen van 40×40, 100x 70 of 100×140 cm.
Haak zelf of samen met anderen een deken te haken van 140×200 cm. Denk  aan scholen, buurthuizen, verzorgingshuizen, scouting, zangkoren,  sportclubs, etc.

Er zijn in Nederland 65 inleverpunten.

– Organisatie:

Organiseer een event. Zo groot of klein als je het zelf   aan kan. Bijvoorbeeld een haakochtend bij je thuis, een haakcafé in   het buurthuis of een haak-in voor het hele dorp of stad met alle media
er bij.

– Netwerken: Je netwerk en/of talent inzetten om dit burgerinitiatief   onder de aandacht te brengen. We denken hierbij niet alleen aan   alleenstaanden, eenzame ouderen, buitenlandse studenten, maar ook aan   ondernemers, verenigingen of stichtingen.

Het doel van het burgerinitiatief is het verbinden van mensen, het   middel het (aan-/mee-/in-/om- en af-)haken met als resultaat een warme  deken.
Verder zijn er geen restricties of voorwaarden. Kleur, materiaal en   patroon zijn vrij.

Ook in het buitenland wordt aangehaakt: Malta, Spanje, Engeland,  Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland en België. maar ook in USA.  Canada, Thailand en Nieuw-Zeeland.

Er zijn een aantal deelprojecten:  o.a   Assen dotterbloemstraat 169 sandra’s haakclupje

– vlaggendekens (de deken VAN DE wereld bevat zoveel mogelijk vlaggen  van landen, steden en provincies die het verbinden van mensen waarde  toekennen).
– stadsdekens (WMO project van Scheepjeswol)
– Provinciedekens: In de kleuren van en met letters van elke provinciestad
– logodekens (ondernemers zijn zichtbaar met hun logo)
– voetbaldekens (de deken van de f-jes van Blauw-Wit ligt naast die  van Cambuur en FC Heerenveen)
– Escherdekens en Mondriaandekens ( in samenwerking met het Fries Museum)
– Kerkendekens (in combinatie met The Passion 2017 en het vervolg)
– Trots-op dekens (je hond, de kerk van jouw dorp, het skutsje van  Grou, Sinterklaas, de Elfstedentocht, etc)
– en natuurlijk de kleurrijke “ratjetoe-dekens” die precies weergeven   dat je met een kleine bijdrage door samen te werken iets groots tot  stand kan brengen.;

Burgerkracht!

Het burgerinitiatief werkt niet met geld maar met burgerkracht, want   geld haakt geen deken. Het is dus geen rechtspersoon, geen vereniging  of stichting, het heeft geen bankrekening en geen salarissen.

In 2018  laten we zien hoe sterk en krachtig een samenleving is door samen te  werken vertrouwen te hebben in elkaar en de verbinding met elkaar te  zoeken ondanks de diversiteit. Het is het “gehaakte” touwtje uit de   brievenbus!

Iedereen is van waarde!

Je kan ons vinden op facebook:
https://www.facebook.com/samenhaken/
en
https://www.facebook.com/GGDW2018/

Op Twitter hebben we een “Deken vd dag” met vermelding van #GGDW op
https://twitter.com/GGDW2018
en via Instagram gebruiken we https://www.instagram.com/ggdw2018/

Meer van Assen Oost