Jelle Vanderveen sr

Jelle Vanderveen (87) overleden:

‘Hij maakte van Warenhuis Vanderveen een symfonieorkest’

Jelle en Ruurd Vanderveen in 1990© Familie Vanderveen

Jelle Vanderveen is overleden, zo heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij oogstte vooral bekendheid als directeur van Warenhuis Vanderveen in hartje Assen, een functie die hij in de jaren 70, 80 en 90 samen met zijn in 2017 overleden broer Ruurd bekleedde. Jelle stierf afgelopen zondag onverwachts in zijn slaap.
De huidige directeur van Warenhuis Vanderveen, Nico Vanderveen, omschrijft zijn oom Jelle als ‘het creatieve brein van het warenhuis’. Nico’s vader Ruurd, die in 2017 op 76-jarige leeftijd overleed, nam vanaf de jaren 70 de zakelijke kant van het directeurschap voor zijn rekening. “Samen hebben ze het warenhuis weten op te stuwen in de vaart der volkeren, kun je wel zeggen”, vindt Nico, de vijfde generatie Vanderveen in het warenhuis.

Creatief brein

Volgens de huidige directeur van het warenhuis kwam de creativiteit van zijn oom Jelle in allerlei verschillende opzichten naar voren. “Hij kon prachtig tekenen en etalages maken. Maar zijn creativiteit gebruikte hij ook strategisch voor het bedrijf. Zo was Jelle de man van de grote ideeën en de positionering van het grand magasin in Assen”, omschrijft Nico de manier waarop Jelle Warenhuis Vanderveen in de markt wist te zetten.
Om het Asser warenhuis voortdurend te kunnen blijven vernieuwen, deed Jelle wereldwijd inspiratie op. “Hij reisde regelmatig af naar bijvoorbeeld Singapore, Parijs en New York om te kijken hoe de microkosmos van de grand magasins daar precies in elkaar stak. Een groot warenhuis neerzetten met zestig shops onder één dak is echt oom Jelles verhaal. Zie Warenhuis Vanderveen maar als een symfonieorkest van de detailhandel; waarbij de muzikanten een prachtig muziekstuk ten gehore brengen. Dat is de verdienste van Jelle.”

De vijfde en zesde generatie bij het warenhuis in Assen, met rechtsboven Nico Vanderveen© Familie Vanderveen

De Vanderveen-geschiedenis in het kort
In 1897 start Antje Oldenburger een manufacturenwinkel in Assen. Even daarvoor trouwt ze met Bareld van der Veen. Omdat vrouwen geen winkel op hun naam mogen hebben staan, staat Van der Veens naam onder het contract. Toch is het Antje die de winkel runde (in 1916 komt Bareld er ook bij). Haar droom is om de winkel uit te bouwen tot een groot warenhuis, zoals ze gezien had tijdens reizen met haar vader in onder meer Sint Petersburg en Liverpool.
Na de oorlog overweegt de familie Van der Veen te emigreren naar Canada, om daar een huge department store te beginnen. De familienaam wordt alvast gewijzigd in Vanderveen (dat zou makkelijker zijn voor de Canadezen), maar de emigratie wordt uiteindelijk niet doorgezet. In de jaren daarna wordt de winkel flink uitgebreid en wordt Vanderveen uiteindelijk de zogeheten shop-in-shop zoals we die tegenwoordig kennen. Vanderveen heeft 17.500 vierkante meter winkeloppervlak en staat in de top drie van grootste warenhuizen in Nederland.

Warenhuis Vanderveen© Familie Vanderveen

“Ik heb werkelijk alles van Ruurd en Jelle geleerd. Het is ons (Nico doelt op mede-directeur Jelle Vanderveen jr., red.) met de paplepel van kleins af aan ingegoten”, gaat Nico verder. “En weet je wat eigenlijk ook wel bijzonder is? Qua taken is Jelle jr. mijn vader Ruurd opgevolgd en ik ben zijn vader Jelle opgevolgd. Binnen het warenhuis doe ik namelijk de marketing en dat soort zaken, terwijl Jelle jr. ingenieur is en de technische zaken en controlling doet. Heel grappig dat de taakverdeling kruislings is overgegeven.”

Op het gevoel

Ook nadat Ruurd en Jelle Vanderveen eind jaren negentig de leiding van het warenhuis overdroegen aan Nico – Jelle Jr. voegde zich daar tien jaar later bij – bleef het tweetal zich op de achtergrond bezighouden met het warenhuis. “Ze zijn beiden nog commissaris geweest en hebben nog veel invloed gehad op het reilen en zeilen en dat vonden we heel fijn”, schetst Nico die situatie.
De bemoeienis kan ook als last worden gezien, maar Nico en Jelle Jr. ervaarden het tegenovergestelde. “Als je een warenhuis bestiert met zoveel stakeholders en mensen die bepaalde wensen hebben, moet je continu beslissen welke kant het kwartje opvalt. Dan was het fijn om sparringpartners zoals Ruurd en Jelle te hebben.
Zij gingen daarbij vaak op hun gevoel af.”
Maar de knopen zullen voortaan eigenhandig moeten worden doorgehakt nu, na het overlijden van Ruurd zes jaar geleden, ook Jelle Vanderveen is overleden. Maar dat is wel aan de huidige directie toevertrouwd, zo zegt Nico. “We hebben veel gehad aan de vorige generatie en daar zijn we ze zeer dankbaar voor.”
Jelle Vanderveen is 87 jaar geworden.
Bron rtv drenthe   foto fam vanderveen